Hlavní obsah

Místo bez turistů v Česku nehledejte. Zemi křižuje 80 tisíc kilometrů značených tras

Rozhovor s generálním sekretářem Klubu českých turistů Mojmírem Nováčkem.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Řada lidí si přeje, aby zrovna kolem jejich pozemku značená turistická trasa nevedla. I takové stížnosti dostáváme a přibývá jich, popsal ve Víkendovém rozhovoru Televize Seznam Mojmír Nováček, generální sekretář Klubu českých turistů. „Když turistická cesta vede přes soukromý pozemek, snažíme se najít možnost, jak místo přeznačit a obejít," vysvětlil.

Článek

Značené turistické trasy každým rokem obnovují týmy značkařů. Jde o 1500 dobrovolníků, kteří mají na starosti různé části republiky, každý zhruba 50 kilometrů cest. Značky jsou odolné proti vyblednutí, přetírají je speciální barvou, odolnou i proti UV záření.

Český systém turistických značek je právem považován za jeden z nejlepších, popsal Mojmír Nováček z Klubu českých turistů. Má propracovaný systém jištění a nikdy se nekříží trasy stejné barvy.

Klub českých turistů oslavil už 130 let. V červnu 1888 ho založila skupina českých vlastenců s prvním předsedou Vojtou Náprstkem. Hned v počátcích se jeli inspirovat do Paříže a po návratu se v Praze rozhodli vybudovat Petřínskou rozhlednu po vzoru Eiffelovy věže. Díky Klubu českých turistů vznikla také řada turistických chat, které fungují dodnes.

Kudy vedla první značená trasa a dá se podle značek zabloudit? Pusťte si rozhovor s Mojmírem Nováčkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované