Hlavní obsah

Místo do čekárny před počítač. V Česku se rozjíždí virtuální nemocnice, která může změnit české zdravotnictví

Celý díl magazínu Byznys zblízka, jehož hlavním hostem byl lékař a podnikatel Tomáš ŠebekVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tomáše Šebka zná většina lidí jako chirurga (Lékaře roku 2018) a „Lékaře bez hranic”. S touto neziskovou organizací vyrazil na misi už šestkrát – do Jižního Súdánu, Jemenu či Afghánistánu. Největší mise ale na Tomáše Šebka čeká v Česku. S portálem uLékaře.cz, který spoluzakládal, chce změnit systém českého zdravotnictví – a pacientovi nabídnout virtuální nemocnici.

Článek

Nakročeno má dobře. Loni portál uLékaře.cz získal sedmičku silných investorů – mezi nimi například Ondřeje Fryce či „otce“ skupiny Vivantis Martina Rozhoně – a s novým kapitálem chce růst. A změnit zažitou podobu současného systému, kde na začátku je pacient a na konci lékař.

Konec vysedávání v čekárnách

Už teď uLékaře.cz funguje jako spojka. Za poplatek 199 korun dostane pacient do šesti hodin odpověď na svůj dotaz. V první fázi se mu s prvotní analýzou ozve praktický lékař. Pokud je to potřeba, pacienta dále nasměřuje na konkrétního specialistu, ke kterému je v případě zájmu hned objednán. „Cílem té služby je ulehčit vám práci s klepáním na dveře ordinací, čekáním a vůbec výběrem toho správného lékaře,” vysvětluje Šebek.

Do systému je zapojeno více než 40 praktických lékařů a 200 specialistů. Zpoplatněnou službu využívá asi dva a půl tisíce lidí měsíčně a zájem stále stoupá. Nejvíce dotazů padá z oblasti chirurgie, ortopedie, pediatrie, dermatologie a neurologie.

Co se děje v případě, pokud je v prvotní diagnóze chyba? Kdo za to nese zodpovědnost? „Zodpovědnost je na uživateli, protože my říkáme: nejsme tady, abychom nahradili fyzický kontakt s lékařem. Máte-li jakoukoliv pochybnost, obraťte se na svého fyzicky existujícího praktického lékaře. Jsme jenom v tenhle moment alternativa a naší misí je co nejrychleji vás spojit s tím odborníkem, o kterém si myslíme, že ho potřebujete,” vysvětluje Šebek.

Virtuální prohlídka on-line

Díky finanční injekci investorů teď web spustí novinku – telemedicínu posune do reálného času a pacient bude moci s on-line lékařem skutečně komunikovat. „Na začátek bude předřazena umělá inteligence, která s vámi vyplní dotazník, až poté nastoupí lékař," říká Šebek s tím, že zda půjde o telefonický či videohovor, bude čistě na pacientovi.

Tím plány firmy nekončí. Nabízet chce také takzvanou servisní knížku. „Chceme dát všechny možnosti prevence na jedno místo a k tomu přidat inteligentní technologii, která může vše hlídat a řídit,“ říká Šebek. Servisní knížka může hlásit například termíny potřebných očkování a rovnou doporučit, která pojišťovna v daném momentu nabízí požadovaný preventivní program.

Třetí v řadě plánů je pak institut „lékaře na pracovišti“. „Lékař tam fyzicky nebude, ale vy na sebe navěsíte nejrůznější hardwarové záležitosti, které lékaři ulehčí analýzu. V místnosti bude obrazovka, kamera a na vás pověsíme tlakoměr, teploměr, odebereme vám glykemii, podíváme se na oční pozadí a zkontrolujeme pár dalších věcí. Začne videohovor, během kterého vás lékař nejenže uvidí, ale zároveň k němu poběží obrovský datový tok ze zařízení, která vás budou snímat.“

Portál očekává, že díky tomu měsíčně získá zhruba 20 tisíc interakcí mezi pacientem a lékařem. Společnost se navíc nechce omezovat pouze na Česko a Slovensko. V hledáčku má Rumunsko, Bulharsko a Polsko. „To jsou místa, kde je na mapě telemedicíny zatím bílo. Na severu existuje švédská KRY, v Británii mají Push Doctora, v Americe Teladoc a Španělé vyvíjejí svoji vlastní službu," říká Tomáš Šebek s tím, že pilotní projekt telemedicíny odstartoval také v Rakousku a v Německu virtuální medicína začíná nahrazovat lékaře v regionech.

Telemedicína

Podle studie poradenské firmy WiseGuyReports celosvětový trh s telemedicínskými službami pro pacienty velmi rychle roste. Zatímco v roce 2015 dosahoval hodnoty 19,3 miliardy dolarů, pro rok 2022 odhaduje analýza objem trhu 52,3 miliardy dolarů. Nejvíce rozvinutá je telemedicína v USA. V Německu pak návštěvy pacientů u lékaře on-line platí zdravotní pojišťovna. V Česku se o telemedicíně zmiňuje i Národní strategie elektronického zdravotnictví.

Reklama

Doporučované