Hlavní obsah

Místo „drobného provozu“ mají za domem galvanovnu. U soudů se brání marně

Záhady Josefa Klímy: Rantířov je obec nedaleko Jihlavy. Uprostřed obytné zástavby je už od 60. let minulého století průmyslový areál. Současný majitel se rozhodl v areálu postavit galvanovnu. S tím ale nesouhlasila obec. Přesto ji podnikatel postavil.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rantířov je obec nedaleko Jihlavy. Uprostřed obytné zástavby je už od 60. let minulého století průmyslový areál. V průběhu času se zde vystřídalo několik provozů, těsně před revolucí zde byla drobná kovovýroba.

Článek

Na začátku 90. let byl areál zprivatizován a nový majitel pokračoval v užívání areálu. Firma M-Kovo mezitím přešla z otce na syna.

V roce 2013 vznikl v Rantířově územní plán. Plochu areálu M-Kovo určil jako drobnou nerušící výrobu. Přibližně o rok později přišel současný majitel firmy na obec se záměrem postavit v jedné z hal automatickou galvanovnu a postavit přístavek s neutralizační jednotkou na likvidaci odpadní vody.

Obec po zjištění, co všechno provoz automatické linky na úpravu kovových povrchů bude znamenat pro spotřebu vody v obci a pro sousedy, zásadně nesouhlasila. Stanovisko, že daný záměr je nepřípustný, dokonce vydal i stavební úřad v Jihlavě.

Jenže majitel firmy přesto galvanovnu do haly umístil a přístavek postavil. Tvrdí, že galvanovna už v budově byla a on jen potřeboval vyměnit technologii. Stavební úřad rovněž změnil stanovisko a původní řízení o odstranění černé stavby změnil na řízení o dodatečném povolení.

Sousedé si následně začali stěžovat na zápach a na zvýšený počet kamionů, které začaly jezdit skrz obytnou zónu. Stanovisko stavebního úřadu překvapivě potvrdil i odvolací krajský úřad. Rantířovu tak nezbylo než postup jihlavského magistrátu i krajského úřadu žalovat u správních soudů.

Přestože oba soudy obec vyhrála, galvanovna funguje v Rantířově dál. Přestože na pořízení galvanizační linky dostal třicetimilionovou dotaci, není to pro poskytovatele dotace, Ministerstvo průmyslu a obchodu, problém. Provozovatel areálu navíc našel efektivní způsob, jak zablokovat stavbu obecní kanalizace.

Právní zástupce firmy M-Kovo navíc připravuje další kroky – hodlá zkomplikovat provoz i ve firmách v okolních obcích a městech. Je proti firmě s vynalézavým právníkem možnost se bránit? Jak vypadá jednoduchý trik, kvůli kterému může kdokoliv zablokovat život v obci? Dozvíte se v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované