Hlavní obsah

Místo dvou let až deset. Jednání o brexitu s EU se protáhnou, varuje velvyslanec

 

Reklama

S pesimistickou předpovědí přišel britský velvyslanec při EU, který má s dojednáváním podobných smluv hodně zkušeností.

Článek

Velká Británie podle všeho zahájí proces vystoupení z Unie podle článku 50 Lisabonské smlouvy do března příštího roku. Pobrexitový kabinet Theresy Mayové dále počítá s tím, že tvorba obchodní dohody mezi Británií a EU zabere dva roky. S tím ale nesouhlasí britský velvyslanec Spojeného království při EU Sir Ivan Rogers.

Jeho odhad délky jednání je pesimistický - dohoda o uspořádání obchodních vztahů se podle něj může rodit i deset let a ani poté není její osud jistý. O smlouvě bude hlasovat každá členská země Evropské unie a kterýkoliv parlament ji může zablokovat.

Rogersova slova by zřejmě neměla být brána na lehkou váhu: „Pracoval jsem s Ivanem Rogersem v Bruselu na obchodních dohodách před dvaceti lety. On moc dobře ví, o čem mluví - a vláda by ho měla poslouchat,” podpořil velvyslancův odhad bývalý předseda Liberálních demokratů Nick Clegg na svém twitterové účtu.

Zástupci 27 zemí EU - bez britské premiérky Mayové - se zanedlouho sejdou v Bruselu, aby se dohodli, kdo s Británií povede jednání o vystoupení. Se zahájením vyjednávání Unie čeká na oficiální aktivaci článku 50.

Pro odchod z Evropské unie se Britové vyslovili v referendu v červnu letošního roku. Premiér David Cameron poté rezignoval a vedení kabinetu převzala Theresa Mayová.

Reklama

Související témata:

Doporučované