Hlavní obsah

Místo fotbalového trávníku několik set stromů. Stadion se proměnil v les

Umělec instaloval stromy na fotbalové hřiště.Video: instagram.com/Plittmann_kulturprojekte

 

Reklama

Největší umělecká instalace v Rakousku For Forest čítá přes 300 stromů. Veřejnosti bude přístupná zdarma od 9. září až do konce října.

Článek

Umělec v Rakousku upozornil na rozsáhlé odlesňování a na fotbalovém stadionu vysázel stromy. Švýcar Klaus Littmann vysázel zhruba 300 stromů, z nichž některé váží až 6 tun, na plochu fotbalového stadionu Wörthersee, který patří fotbalovému týmu Klagenfurt.

Výstava For Forest (pro les) neboli největší umělecká instalace v Rakousku, která ve městě Klagenfurt začne 9. září, potrvá až do 27. října. Littmann se inspiroval obrazem rakouského architekta Maxe Peintnera, který výjev namaloval před více než 30 lety. Peintner se v 70. letech zabýval myšlenkou toho, že v budoucnosti nebude les vypadat tak, jak ho známe, ale bude kvůli neekologickému chování pouze součástí výstav.

Projekt For Forest má podle tvůrců působit jako částečné varování, připomínat nám, že příroda, kterou často považujeme za samozřejmou, může jednoho dne zmizet z našeho každodenního života a budeme se na ni chodit koukat podobně jako na zvířata v zoo.

Instalaci stromů částečně sponzorovali i soukromí dárci, z nichž každý projektu věnoval v přepočtu 130 tisíc korun. Mezi stromy jsou olše, osiky, bílé vrby, habr, javor polní nebo duby bílé.

Fotbalový tým až do konce výstavy trénuje na sousedním stadionu, stromy se na konci října přesadí do okolí stadionu.

Reklama

Související témata:

Doporučované