Hlavní obsah

Místo honosných nákupních paláců zbyly trosky a jámy. Města v Česku se soudí s developery

Takto mělo vypadat nákupní centrum v Ostravě. Ale nebude. Město nyní kvůli nezaplaceným pozemkům žaluje developera.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ostrava, Plzeň, Liberec. Města, kde už dnes měla stát velká moderní nákupní centra. Ale nestojí. Z ambiciózních plánů zůstaly v centrech měst jen ohromné rozkopané jámy nebo rozestavěné trosky. Například Ostrava jde kvůli tomu nyní do soudního sporu s developerem.

Článek

Pražský městský soud se bude koncem února zabývat sporem města Ostravy s developerskou společností Amádeus Real, která chtěla v centru krajské metropole vybudovat multifunkční areál. Projekt se ale nakonec neuskutečnil a společnost se s městem soudila kvůli zmařené investici. Město se naopak soudně pře o doplacení kupní ceny za pozemky. Primátor Tomáš Macura řekl pro Seznam.cz, že by město pozemky rádo získalo zpět.

Podobné spory přitom běží, nebo běžely v řadě dalších českých měst. Například v Plzni. Nedaleko centra zeje jáma, známá mezi místními jako „obří díra“. Na místě po zbouraném kulturním domu Invest chtěla společnost Amádeus stavět obchodní centrum Corso. Plzeňané ale projekt v referendu v roce 2013 odmítli. Developer tak se stavbou nemohl začít a s městem vedl soud o ušlý zisk a zmařenou investici. Město zažaloval o téměř 2 miliardy. Loni v květnu ale městský soud rozhodl, že město developerovi nemusí platit nic.

Podobně v Liberci. Ve čtvrti Perštýn chtěla společnost ECE stavět Nákupní Galerii Liberec, pětipatrový obchod zapuštěný do svahu. Odstartovaly přípravné práce, během kterých firma vybagrovala jámu. Společnost však kvůli sporům s úřady staveniště v roce 2009 opustila. Následně zažalovala stát. Za údajně zmařenou investici způsobenou prý chybným rozhodnutím úřadů chtěla firma 1,8 miliardy korun. Česko ale při vyhrálo v říjnu 2013. V Liberci už od té doby pokročili dál. Liberecký investiční fond, který mimo jiné vlastní svijanský pivovar, tady vystaví zcela novou čtvrť s 350 byty, z nichž některé mají být i startovací pro nadané vysokoškoláky. Vystaví tady i kanceláře, domov pro seniory a velký park. Bude tady i dětské hřiště, restaurace či promenádní cesty. A v plánech je i vybudování střední školy. Parkoviště v podzemí budou vybavena i elektronabíječkami.

Ale zpět do Ostravy. Žalobu developera na město, po němž společnost za údajně zmařenou investici požadovala 1,5 miliardy korun, loni na podzim zamítl odvolací senát Krajského soudu v Ostravě. Možným opravným prostředkem bylo dovolání k Nejvyššímu správnímu soudu. „Obdrželi jsme v posledních dnech informaci, že (developer) tak učinil. Nicméně to nemá odkladný účinek na platnost toho rozsudku,“ uvedl Macura.

Druhou žalobu naopak město podalo na developera, po němž požaduje úhradu části kupní ceny. „Žalovaná částka po sečtení všech těch příslušenství je v tuto chvíli 82 milionů korun. První líčení je svoláno někdy na konec února. Tam je podstatné to, že právě ten Městský soud v Praze podmínil pokračování toho soudního řízení až po vynesení pravomocného rozsudku v té první kauze,“ řekl Macura. Předpokládá, že rozhodnutí by mohlo padnout poměrně rychle.

Primátor potvrdil, že cílem města je pozemky získat zpět do vlastnictví. „Je nepochybné, že Amádeus Real ten původní projekt realizovat nebude, protože už nemá ani žádná platná povolení. V takovém případě samozřejmě preferujeme variantu, aby město pozemky nabylo. Existuje k tomu i jakási možná konstrukce v rámci té kupní smlouvy, kdy město má možnost pozemky nabýt zpět v případě, že investor nezrealizuje ten investiční záměr,“ řekl Macura.

Společnost Amádeus Real v centru Ostravy chystala stavbu nákupního centra. V roce 2012 odstoupila od kupní smlouvy na pozemky na náměstí Dr. Edvarda Beneše, kde měl obchodní komplex stát. Stalo se tak poté, co centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz nedal souhlas s umístěním stavby, který společnosti udělil až později. Město ale odstoupení od smlouvy neuznalo.

Reportéři Seznam.cz opakovaně žádali o stanovisko společnosti Amádeus Real, bez odezvy.

Reklama

Doporučované