Hlavní obsah

Místo, kam novináři nesmí. Tak vypadá zázemí pro sportovce v Tokiu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Čeští olympionici při zahájovacím ceremoniálu v Tokiu.

Reklama

Seznam Zprávy vám nabízejí pohled do olympijské vesnice v Tokiu. Od zbytku města je izolovaná, nejvíce času tady tráví sportovci.

Článek

Olympijská vesnice slouží sportovcům kromě ubytování také k tomu, aby se dobře najedli a mohli se potkat se sportovci z celého světa.

Seznam Zprávy od českých olympioniků zjišťovaly, co mají na místě k dispozici, protože novináři do vesnice přímo mezi sportovce nesmí.

V olympijské vesnici je samozřejmě jídelna, místa k sezení jsou oddělena přepážkami z plexiskla. K dispozici je dále posilovna nebo klubovna. Velmi oblíbená je procházka k olympijským kruhům, u kterých se chce každý vyfotit a často se tam tvoří fronty. Sportovci nejčastěji sledují olympiádu v televizi. Členům svého týmu tak fandí z ubytování, protože na jiná sportoviště nesmí.

Fotografie od českých sportovců pro Seznam Zprávy přímo z olympijské vesnice.

Samozřejmostí je, že čeští sportovci mají své ubytování vyzdobené. Všude jsou vidět třeba české vlajky. Jak už bylo popsáno výše, volný čas mohou sportovci trávit sledováním televize, k dispozici mají třeba také šipky.

Na každém rohu jsou znát také opatření proti koronaviru. Sportovci musí nosit roušku uvnitř a nevyhnou se jí také venku. V Tokiu jsou během celé olympiády velká vedra, každý den je více než 30 stupňů. Měří se také teplota a sportovci se musí pravidelně testovat.

Vodní slalomář Vavřinec Hradilek se v Tokiu také zúčastnil olympiády. Nebyl v roli závodníka, olympijský medailista z Londýna 2012 působil v Japonsku v roli trenéra brazilské výpravy. Seznam Zprávám už dříve popsal, jak to v olympijské vesnice vypadá a jak vnímal atmosféru.

„Myslím si, že je celkem překvapivě dobrá. Je tady ta klasická společenská místnost, kde jsou hry. Tam to funguje, my třeba chodíme hrát ping pong. Máme volnost pohybu, takže do herní místnosti můžeme. I během toho ping pongu máme roušky, pálky se dezinfikují. Myslím, že každý sportovec nebo trenér, když vkročí do vesnice, tak tam na něj dýchne olympijská atmosféra a to je to nejkrásnější. Vidím tady trénovat sportovce z celého světa. To je nádherná část olympiády,“ popsal už dříve své pocity z olympijské vesnice v Tokiu Hradilek.

Podívejte se, co si mohou dát sportovci k jídlu přímo v olympijské vesnici.

Zajímavostí jsou také elektrická vozítka, kterými se sportovci mohou svézt po olympijské vesnici. Málo kdo ale tuto možnost ze sportovců využívá, protože jezdí velmi pomalu. Raději chodí po vesnici pěšky.

Na začátku olympijské vesnice je vystavěná dřevěná Village Plaza s poštou, bankou či kadeřnictvím a obchody se základními potřebami i suvenýry z olympijských her. Na opačném konci se účastníci her mohou projít do parku s fontánou a olympijskými kruhy a s výhledem na město.

Reklama

Doporučované