Hlavní obsah

Místo, kde Sověti poprvé testovali své jaderné zbraně, zabíjí lidi i po 70 letech

Jak se žije na místě, kde se testovaly jaderné zbraně?Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jen nedaleko od místa, kde byly 40 let testovány nukleární zbraně, žijí v Kazachstánu tisíce vesničanů.

Článek

Místo je zamořené, jaderné zkoušky měly účinky na půdu, vodu, zvířata i lidi. I když byla zdejší vojenská základna uzavřena v roce 1991, Kazachstán místo pronajímá Rusku dál, aby zde testovalo současné moderní zbraně. Tisíce lidí, kteří žijí nedaleko odtud, se tak dostávají do kontaktu s kontaminovanou půdou a bojují s různými nemoci.

Radiace v Semipalatinsku, kde Sovětský svaz uskutečnil před 70 lety první jaderný test, je 100krát vyšší, než je norma.

„Většina lidí tu zemřela na zvláštní nemoci. Prostě onemocněli a zemřeli. Je to jako nevyhlášená válka,” říká jeden z místních obyvatel. Bolatbek Bltabek žije nedaleko testovacího zařízení ve vesnici Sarzhal. Sovětský stát tu provedl během 40 let stovky jaderných testů.

„Slyšíte o tom a vidíte ty jaderné hřiby v televizi, a přitom žijete pod nimi jako mouchy chycené v hrnci pod pokličkou. Politici o nás přemýšlí, jako bychom byli mouchy, ale my jsme lidé,” říká Bltabek.

Semipalatinské jaderné testovací středisko bylo v roce 1991 uzavřeno. Ale Kazachstán stále nechává Rusko, aby na jeho území testovalo balistické střely a nové moderní zbraně. Rusko si tu pronajímá tři taková střediska a také kosmodrom Bajkonur. Celková plocha těchto zařízení je větší než Rakousko a Rusko za to platí Kazachstánu jen 20 milionů dolarů ročně.

Více se dozvíte v reportáži nad článkem.

Reklama

Doporučované