Hlavní obsah

Místo limuzín a bagrů plicní ventilátory. Britské firmy změní výrobu

Foto: Profimedia.cz

Velká Británie přijímá v boji s koronavirem mimořádná opatření připomínající období druhé světové války.

Reklama

Snad všechny evropské vlády usilují o nákup dodatečných plicních ventilátorů pro své jednotky intenzivní péče. Přístrojů tak není dostatek a londýnská vláda si je toho dobře vědoma. Podle Telegraphu chce premiér přejít na „válečný“ systém výroby. Mezitím stále sílí kritika počínání a způsobu komunikace Johnsonovy vlády.

Článek

Za zcela bezprecedentní v dobách míru se považuje výzva Borise Johnsona firmám jako Rolls-Royce nebo JCB, aby přeorientovaly svou výrobu s cílem pomoci národnímu „tažení“ proti novému typu koronaviru. Místo limuzín, motorů nebo traktorů by tak z výrobních linek podle představ londýnské vlády měly sjíždět ventilátory. Těch se nedostává těžce zkoušenému ostrovnímu zdravotnictví.

Podle posledních kroků londýnského kabinetu to vypadá, že se nový typ koronaviru šíří ve Velké Británii výrazně rychleji, než počítaly modely vládou oslovených odborníků. Ti se domnívali, že Spojené království je oproti kontinentální Evropě z hlediska šíření COVID-19 pozadu.

Foto: Profimedia.cz

Britové vyčítají premiéru Johnsonovi nedostatečné vůdcovství.

Ministr zdravotnictví Matt Hancock šíření COVID-19 označil za největší výzvu, které současná generace čelila. Hancock také pro Sky News potvrdil sobotní informace ITV, že je vláda připravená umístit seniory nad 70 let a další zranitelné osoby do karantény na dobu až několika měsíců.

Skupina 229 vědců mezitím adresovala britské vládě otevřený dopis, ve kterém kritizuje její dosavadní přístup k šíření COVID-19. Signatáři dopisu ho označují za zcela odlišný ve srovnání s jinými evropskými státy. Vládní strategie podle vědců představuje zbytečný tlak na NHS, tedy na systém bezplatné zdravotnické péče, a riskuje příliš velký počet lidských životů.

Podle Timesů si britská NHS začala preventivně kupovat místa v 38 soukromých klinikách společnosti Spire Healthcare, protože se obává nedostatku lůžek. Připravený je dokonce plán přeměnit na nouzové nemocnice některé hotely a penziony.

Podle televize Sky News má Británie na jednotkách intenzivní péče jen asi čtvrtinu lůžek ve srovnání s Německem a nutně potřebuje jejich počet zvýšit. Některé velké nemocnice najely podle amerického vzoru na „drive-through“ testování pacientů s podezřením na koronavirus, kdy dotyční ani nevystoupí z auta.

Aktuální průzkumy naznačují, že britská veřejnost krokům své vlády příliš nevěří. Z průzkumu agentury YouGov vyplynulo, že by 52 procent dotázaných podpořilo vyhlášení nouzového stavu. Opačný názor má jen 26 procent lidí. 63 procent oslovených osob by pak dokonce podpořilo přídělový systém na jídlo, se kterým má země z válečných let bohaté zkušenosti.

Na sociálních sítích pak mezitím probíhá „přestřelka“ mezi předními novináři a politiky ohledně způsobu, jakým oficiální místa v době koronakrize komunikují. Mnozí ho považují za málo transparentní a zmatečný. Kritizuje se například i to, že politici vládnoucí Konzervativní strany sepsali články s důležitými informacemi, které posléze Telegraph umístil do své placené sekce.

Reklama

Doporučované