Hlavní obsah

Místo medicíny se perou s opilci. Lékaři chtějí z nemocnice pryč

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Z Fakultní nemocnice Bulovka chtějí odejít někteří lékaři.

Reklama

Vedení pražské nemocnice řeší spory s protialkoholickou záchytnou stanicí, která sídlí v jejím areálu.

Článek

Pražská Fakultní nemocnice Bulovka by mohla brzy přijít o část svého personálu z interního oddělení. Důvodem jsou přetrvávající problémy s lidmi, kteří jsou pod vlivem alkoholu.

V areálu tohoto zdravotnického zařízení sídlí protialkoholická záchytná stanice. Ta je ale podle ředitele Fakultní nemocnice Bulovka Jana Kvačka běžně uzavřená. Došlo k tomu – jak uvedl Kvaček – třeba v uplynulých dnech.

„Všechny ty osoby končí na naší interně. Často jsou extrémně agresivní, napadají personál nebo obtěžují další pacienty. Od nás kvůli tomu chce část personálu odejít,“ řekl Kvaček.

Podle něho plánují odchod zejména mladší lékaři a zdravotní sestry. „Chtějí dělat medicínu, ne se prát s agresivními opilci,“ doplnil Kvaček.

Záchytná stanice prošla rekonstrukcí – nyní má 25 lůžek a loni byla znovuotevřena. Teď přes prázdniny pak podle svého webu přijímá z provozních důvodů klienty pouze od 16. hodin do 6. hodiny ranní. „Během dne nebude příjem nových klientů možný,“ uvádí se na webu.

Pražský magistrát tvrdí, že záchytná stanice se zcela uzavírá pouze výjimečně, a to třeba, když je její kapacita naplněna.

„Pokud je v některých výjimečných situacích stanice uzavřena kromě kapacitních důvodů, děje se tak pouze na krátkou dobu, maximálně v řádu nižších jednotek dní, a to z neodkladných provozních důvodů,“ uvedl Tadeáš Provazník z tiskového oddělení pražského magistrátu.

Tři tisíce korun za noc

Provazník také doplnil, že když dojde k uzavření, tak jsou další lidé rozváženi i do dalších zdravotnických zařízení v Praze. Tedy nejen do Fakultní nemocnice Bulovka.

„Dlouhodobě to se záchytkou nefunguje. Jakmile je jejich ‚klient‘ například starší člověk, rovnou jde k nám s tím, že je tu zdravotní riziko. Není to na úrovni Prahy vůbec dobře vyřešené,“ podotkl Kvaček.

Podle Provazníka však v případě, kdy lékařům hrozí nebezpečí, mohou vždy požádat o asistenci policii. Provoz protialkoholické záchytné stanice je navíc poměrně nákladný.

„Poplatek za jednu noc strávenou na pražské záchytné stanici činí tři tisíce korun, tuto částku ale uhradí asi jen pětadvacet procent klientů,“ doplnil Provazník.

Reklama

Doporučované