Hlavní obsah

Místo měsíční krajiny vznikne jezero. Rekultivace dolu ČSA přijde Tykače až na čtyři miliardy

Luboš Pavlas, generální ředitel Sev.En Energy, ve studiu Seznamu v Burzovním paláci.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Skupina Sev.En Energy, která patří miliardáři Pavlu Tykačovi, už zahájila útlum svého dolu ČSA. Těžba na jedné ze dvou Tykačových těžebních lokalit má skončit v roce 2024. Na místě časem vznikne jezero.

Článek

Náklady na rekultivaci krajiny po těžbě na ČSA přijdou na tři až čtyři miliardy korun. Řekl to v rozhovoru pro Seznam generální ředitel Sev.En Energy Luboš Pavlas.

„Nejdříve je třeba vyčistit lokalitu od všech zbytků po těžbě, od zbytků strojů a železa,“ popisuje Pavlas postup prací. „Pak může nastoupit rekultivace, kdy se upraví svahy lomu a podobně. Pak může přijít poslední fáze – zaplavení lomu vodou.“

Podle Pavlase bude trvat možná až třicet let, než se budoucí jezero, které bude bez trvalého odtoku i přítoku, zcela naplní vodou.

Náklady na zahlazování důlních škod má hradit těžařská firma, která si má na tyto práce ukládat rezervy během své činnosti. Celá skupina Sev.En Energy, do níž patří kromě utlumovaného dolu ČSA i perspektivní důl Vršany a elektrárna ve Chvaleticích, vytvořila v roce 2017 zisk EBITDA ve výši 3,5 miliardy korun. Loňské výsledky se zatím upřesňují, EBITDA bude podle Pavlase zhruba o miliardu menší než předloni.

Reklama

Související témata:

Doporučované