Hlavní obsah

Jedna nakažená a konec. Místo Mickey Mouse přišli do Disneylandu zdravotníci

Podívejte se, co způsobil jeden nakažený v šanghajském Disneylandu.Video: AP

 

Reklama

Jedna covid pozitivní Číňanka zajistila 34 tisícům návštěvníků Disneylandu nevyžádaný zážitek. Během ohňostroje tam neprodyšně zavřeli brány areálu a začaly se tvořit dlouhé fronty. Nikoli na oblíbené atrakce, ale na covid testy.

Článek

V dáli pohádkový ohňostroj osvětlující panoráma světa Walta Disneyho, pod ním desetitisíce návštěvníků směřujících do dlouhých řad k provizorním stolkům, za kterými usedli zdravotníci v ochranných kombinézách. Nešlo o plánovaný halloweenský speciál organizovaný šanghajským Disneylandem. O nevyžádaný zážitek pro 34 tisíc lidí se postarala covid pozitivní návštěvnice.

Plány strávit Halloween v zábavním parku Číňanům zhatila informace kolující na sociální síti Weibo. Atrakce v Disneylandu se zastavily, areál se neprodyšně uzavřel. Nikdo se nedostane dovnitř, ale ani ven.

Zpráva o nakaženém návštěvníkovi pronikla i mezi obklíčený dav. Panika ale oproti očekávání nevznikla, a to ani navzdory každodenním zprávám o variantě delta, která se šíří v 16 čínských provinciích a je jistotou pro uvržení milionů lidí do lockdownu.

„Lidé kolem mě si o tom začali povídat, ale všichni sledovali závěrečný ohňostroj v úplném klidu,“ napsal jeden z návštěvníků na Weibo.

Jakmile se však lidé přesunuli k východu, zjistili, že se nedostanou ven, dokud nebudou všichni otestováni. Přestaly jezdit pravidelné spoje a brány se nepropustně uzavřely. „Nikdy jsem si nemyslel, že nejdelší fronta v Disneylandu bude na test nukleových kyselin,“ poznamenal ironicky další návštěvník na sociálních sítích.

Pozdě v noci před areál přijelo více než 200 autobusů, které lidi rozvezly do jejich domovů. Tam je čekají dva dny samoizolace a další testy. Otestováno bude také dalších 100 tisíc lidí, kteří park navštívili o víkendu.

Ona pozitivní návštěvnice přijela do Disneylandu z Chang-čou v sobotu. Mediální zprávy se v informaci, proč se žena do Disneylandu vůbec vydávala, rozcházejí. Disneyland původně oznámil uzavření areálu na dobu nezbytně nutnou ke „spolupráci při vyšetřování pandemie“. Park i nákupní centrum Disneytown však zůstanou uzavřeny do středy.

Čína v pondělí oznámila dalších 54 případů delty – varianty, která se aktuálně šíří po celém světě. V případě Číny ale kromě zdraví lidí ohrožuje i její závazek případy nákazy vymýtit.

Dosud bylo v 16 provinciích diagnostikováno asi 500 lidí. Nejvíce aktivních případů připadá na okolí Vnitřního Mongolska a provincie Chej-lung-ťiang. Čínské úřady na jakýkoli výskyt nových případů aplikují lockdowny, dopravní omezení a hromadná testování.

Vysoká přenositelnost varianty delta podnítila také kreativitu při pokusech zastavit její šíření. Číňané opatření z velké části dodržují, nicméně jejich schopnost tolerovat stále přísnější omezení kvůli několika málo případům začíná značně ochabovat.

Třeba úřady v Ťiang-si zastavily veškerý pohyb ve městě kvůli jedinému případu, prvnímu za téměř dva roky. Kvůli pobouření lidí nakonec z nařízení sešlo.

V Pekingu se lidé vzbouřili kvůli zdravotní aplikaci, která nesprávně lokalizovala jejich polohu a přidělávala jim potíže. Čínské hlavní město místní nepotěšilo ani doporučením nevycházet z domu.

V Žuej-li, malém městečku na hranici mezi čínským Jün-nanem a Myanmarem, lidé zažívají neustálé střídání vln epidemií a lockdownů. Čínská média uvedla, že jedno místní dítě bylo od září testováno už 74krát.

Lockdowny a uzavřené hranice působí potíže celým rodinám. Jeden ze studentů ze Žuej-li si koncem října na Weibo postěžoval, že se spolu se svou rodinou už měsíce nemůže vrátit domů. Místní představitelé pro média uvedli, že se od roku 2020 snížil počet obyvatel z půl milionu na 200 000.

Čína, Hongkong a Tchaj-wan patří mezi poslední místa na světě, která stále lpí na politice nulové tolerance. Udržitelnost této strategie ale začínají mnozí zpochybňovat s ohledem na fakt, že okolní svět se začíná znovu otevírat a spoléhá na proočkovanost obyvatel. Na druhou stranu nelze efektivitu této politiky zatracovat – všechna tři místa hlásí minimum covidových případů.

Reklama

Související témata:

Doporučované