Hlavní obsah

Jak to chodí na Spartě. Rio Mavuba, uprchlík narozený na moři, líčí dojmy z českého fotbalu

Místo fotbalisty Sparty Rio Mavuby.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na své místo nás tentokrát pozval Rio Mavuba: fotbalista, který je od léta posilou pražské Sparty. Sám se považuje za Francouze, až do dvaceti let měl přitom status uprchlíka. Narodil se přímo na lodi, když jeho rodina utíkala za lepším životem před občanskou válkou v Angole. Dnes patří k fotbalové špičce, má vlastní nadaci a pomáhá opuštěným dětem v Africe.

Článek

„Mohli jsme to být my a naše rodina,“ popisuje Rio Mavuba své pocity, když vidí potápějící se lodě, časté záběry ze současné uprchlické krize. Přivítal nás v Praze na stadionu Sparty, který je jeho současným novým místem. „Je tu krásně, Sparta je nejkrásnější český stadion, všichni v klubu mě hezky přijali, takže si nemám na co stěžovat. Jen ten fotbal musíme vylepšit,“ tvrdí dlouholetý francouzský hráč. Společně mluvíme jen francouzsky, s hráči v klubu se prý stejně jako další cizinci baví anglicky. Každý podle něj umí aspoň trochu. Česky umí zatím jen pár fotbalových pokynů, ale chce se jazyk doučit. Stejně jako jeho děti, které mají češtinu povinnou ve škole.

Co mu v Praze nejvíc schází? Co si myslí o české kuchyni a musí jako fotbalista dodržovat zdravý jídelníček? A jaký má jako dítě imigrantů názor na současnou uprchlickou krizi? Více se dozvíte v rozhovoru ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované