Hlavní obsah

Místo otrokáře chce Biden na dvacetidolarovku bojovnici proti otroctví

Foto: Profimedia.cz

Tvář exprezidenta USA Andrewa Jacksona na dvacetidolarové bankovce.

Reklama

Administrativa prezidenta USA Joea Bidena bude prosazovat umístění tváře afroamerické aktivistky na dvacetidolarovou bankovku. Harriet Tubmanová by tak měla vystřídat exprezidenta a otrokáře Andrewa Jacksona.

Článek

Podoba bankovky s tváří Tubmanové měla být původně odhalena už loni. Plán se ale nakonec zpozdil kvůli odporu bývalého prezidenta Donalda Trumpa, který ho označil za „čistou politickou korektnost“.

Jeho nástupce Joe Biden teď podle mluvčí Bílého domu Jen Psakiové projekt oživil a americké ministerstvo financí už se podle ní „snaží najít cesty, jak ho urychlit“.

Harriet Tubmanová by se tak měla stát vůbec první Afroameričankou na americké bankovce a první ženou po více než sto letech.

BBC píše, že poslední ženou zobrazenou na americkém platidle byla první dáma Martha Washingtonová (1891 až 1896) a známá zástupkyně původních obyvatel Ameriky Pocahontas (1865–1869). Podle BBC nikdy na žádné americké bankovce nebyl ani Afroameričan mužského pohlaví.

„Je důležité, aby naše peníze reflektovaly historii a diverzitu naší země, a obrázek Harriet Tubmanové zdobící novou dvacetidolarovku by to určitě reflektoval,“ řekla k tomu Psakiová.

Tubmanová se narodila v roce 1822 do otroctví. Byla čtvrtým z devíti dětí rodičů Benjamina Rosse a Harriet Ritové, kteří museli pracovat na plantáži bavlny v Marylandu.

V útlém věku náctiletá Tubmanová utrpěla těžké zranění, když ji dozorce zasáhl do hlavy železným závažím. V roce 1849 z plantáže utekla na sever do sousedního státu Pensylvánie.

V následujících letech se Tubmanová do Marylandu několikrát vrátila, aby zachránila další otroky. S využitím sítě tajných cest, bezpečných domů a útočišť se jí během 13 záchranných misí podařilo osvobodit z otroctví na 70 lidí.

Později, během občanské války, se stala špionkou pro armádu Unie a přední podporovatelkou hnutí za ženské volební právo, v čemž pokračovala i po válce.

Tubmanová zemřela v roce 1913 ve věku 91 let, obklopená svou rodinou.

Andrew Jackson, jehož tvář je na současné dvacetidolarovce, byl sedmým prezidentem USA. Kromě toho, že vlastnil rozsáhlé plantáže s otroky, je znám i tvrdým přístupem k původním obyvatelům Ameriky.

Reklama

Související témata:

Doporučované