Hlavní obsah

Místo Paříže silvestrovská Praha. Turisté se bojí útoků a míří k nám

Praha je bezpečná, turisté ji mění za Paříž.

 

Reklama

Česká republika je prý bezpečná, útoky v západní Evropě se odrazily na návštěvnosti Prahy.

Článek

Praha láká k novoročním oslavám turisty ze západní Evropy, zejména kvůli bezpečnosti. Česko se v létě umístilo na šestém místě Světového indexu míru, který každoročně sestavuje organizace Institute for Economics and Peace.

„O bezpečnostní situaci turisté začali přemýšlet hlavně po tragédii v Nice. Poté vyšla statistika, že Česká republika je šestou nejbezpečnější zemí, což se velmi pozitivně odrazilo na návštěvnosti," říká Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří České republiky. „Kdo chtěl původně trávit novoroční oslavy v Paříži nebo v Londýně, raději si vybere Prahu, protože má pocit, že Praha je mnohem bezpečnější než západoevropská města."

Francie se v indexu umístila na 46. a Velká Británie na 47. místě.

Zájem o Prahu mají kromě Francouzů nebo Britů i lidé ze Skandinávie. Tradičně k nám v období novoročních oslav létá i hodně Rusů, nicméně podle Papeže už mnohem méně než dříve.

Letadla jsou ale plná obousměrně, mnoho Čechů na Silvestra odlétá pryč.

Policisté v ulicích

Ve většině evropských měst platí zvýšená bezpečnostní opatření, ještě zpřísněná po pondělním útoku na berlínském adventním trhu, kdy zemřelo dvanáct lidí. Na mnoha místech vyrostly betonové zábrany, více vidět jsou ozbrojení policisté. Primátor Berlína vyzval všechny k obezřetnosti, zároveň ale v rozhovoru pro deník Bild řekl, že není nutné mít strach.

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky bude v závěru roku na místech s vyšší koncentrací lidí masivně přítomna policie. Ministr vnitra Milan Chovanec počítá s nasazením několika stovek policistů, armáda by se na opatřeních podílet neměla.

Reklama

Související témata:

Doporučované