Hlavní obsah

Místo peněz byty. Čínský developer vyplácí věřitele nemovitostmi

Foto: Shutterstock.com

Společnost Evergrande splatila dluhy ve výši 219,5 milionu jüanů dodavateli Skshu Paint v podobě bytů ve třech nedokončených realitních projektech (ilustrační foto).

Reklama

Nejvíce zadlužený developer světa začal investorům splácet své závazky nemovitostmi. Čínská společnost Evergrande se topí v dluzích ve výši 305 miliard dolarů. Hrozí tak krach, který by zasáhl i širší finanční sektor země.

Článek

Čínská developerská společnost Evergrande se dostala do finančních potíží, a hrozí tak jeden z největších krachů v moderní historii. Nemá peníze na splácení dluhů, a tak se snaží získat způsob, jak svým věřitelům a dodavatelům zaplatit. Její závazky dosahují 305 miliard dolarů (6,5 bilionu korun).

Nejvíce zadlužená developerská skupina nyní podle agentury Reuters začala splácet dluhy pomocí svých nemovitostí. Investoři, kteří teď mají zájem o odkup majetku za fyzická aktiva, by měli kontaktovat své investiční poradce nebo navštívit pobočku.

Ve čtvrtek má společnost zaplatit úroky z dluhopisů ve výši 83,5 milionu dolarů. Dalších 47,5 milionu má uhradit příští týden ve středu. Největším bankám však developer sdělil, že platbu za úrok z úvěru neobdrží, byť jsou splatné do pondělí.

Podle odhadů si Evergrande různými finančními nástroji půjčil a nesplatil 40 miliard jüanů, které jsou většinou drženy v rukou drobných investorů. Konkrétní způsoby a podrobnosti plateb se řídí tamními podmínkami.

Investoři si mohou pro splácení vybrat ze zvýhodněných bytů, kanceláří, maloobchodních prostor nebo parkovišť. Tuto informaci však Evergrande ještě nepotvrdil.

Začátkem měsíce se ukázalo, že společnost Evergrande splatila dluhy ve výši 219,5 milionu jüanů dodavateli Skshu Paint právě v podobě bytů ve třech nedokončených realitních projektech.

Skupina investorů se svého práva na vymáhání dluhů ve výši 13 miliard dolarů dobrovolně vzdala, a tak se zdálo, že je krize společnosti vyřešena. Později se však objevily další nesplacené závazky. Evergrande chce do poloviny roku 2023 snížit svůj stamiliardový dluh zhruba na polovinu.

Akcie druhého největšího čínského developera se během pondělního obchodování na burze v Hongkongu propadly o 19 procent, a dostaly se tak na minimum od roku 2010. Hodnota cenných papírů však klesá už půl roku. Situace v Evergrande má negativní dopad i na cenu akcií ostatních čínských společností a oslabuje i čínskou měnu jüan.

Investoři jsou ohledně budoucnosti firmy stále pesimističtí. Minulý týden situaci doprovázely i protesty věřitelů přímo v sídle společnosti, kdy účastníci požadovali vrácení svých peněz.

Ratingová agentura S&P Global Ratings odhaduje, že úpadek společnosti je téměř jistý. Analytici však očekávají, že ke krachu společnosti nemusí dojít, pokud zasáhne vláda. Politici už vyzvali věřitele, aby Evergrande nechali k uhrazení dluhů více času.

Regulační orgány varují, že by finanční potíže společnosti mohly způsobit širší problémy v čínském finančním sektoru a zahýbat stabilitou tamní ekonomiky.

Evergrande Group

  • Skupinu Evergrande založil Chuej Kcha Jen v roce 1996 ve městě Kuang-čou jako Hengda Group. Z velké části díky půjčkám pak developerskou společnost rozšířil. V době největší slávy Evergrande vlastnila přes 1300 projektů ve více než 280 čínských městech.
  • Aktivity skupiny sahaly i za hranice výstavby domů. Investovala mimo jiné i do elektromobilů Evergrande New Energy Auto, zábavního parku Evergrande Fairyland, fotbalového klubu Guangzhou F. C. a společnosti vyrábějící potraviny a minerální vody Evergrande Spring.
  • Skupina podle analytiků vykázala v roce 2020 upravený základní zisk ve výši 30,1 miliardy jüanů. Podle Forbesu čítal zakladatelův majetek 11 miliard dolarů.
Foto: Profimedia.cz

Chuej Kcha Jen založil Evergrande v roce 1996.

Reklama

Doporučované