Hlavní obsah

Místo přátelství klacky pod nohy. Londýn degraduje unijního velvyslance

Foto: Profimedia.cz

Unijní velvyslanec na ostrovech Joao Vale de Almeida.

Reklama

Ambasadoři Evropské unie mají stejné právní postavení jako velvyslanci národních států ve 143 zemích světa. Britská vláda chce ale jejich status snížit na pouhé vyslance mezinárodní organizace. A je tu diplomatická roztržka.

Článek

Navzdory vzletným slovům o trvalém partnerství a přátelství po podepsání brexitové smlouvy vypadá realita zcela jinak. Jak informovala stanice BBC, odmítá dát britské ministerstvo zahraničí unijnímu velvyslanci Joao Vale de Almeidovi a jeho týmu plný diplomatický status. Britští diplomaté argumentují tím, že toto postavení je vyhrazeno pouze zástupcům národních států a unijní velvyslanec zastupuje pouze mezinárodní organizaci.

„Je to úplná zbytečnost, nerozumím, o co Britům jde. Když si vybavím, jakou pozici má velvyslanec Evropské unie třeba v Moskvě nebo ve Washingtonu, kde jsem sloužil, má všechna privilegia, práva a imunity, jako mají velvyslanci,“ řekl Seznam Zprávám bývalý český velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář.

Evropská unie má přitom zastoupení na úrovni velvyslanců v celkem 143 státech světa, všechny jí poskytly plný diplomatický status. BBC citovala z dopisu, který zaslal unijní ministr zahraničí Josep Borrell šéfovi britské diplomacie Dominiku Raabovi. Borrell v něm vzkázal, že návrh Londýna „nepředstavuje rozumný základ pro dohodu“. Borrell argumentoval tím, že britský postoj nebere v úvahu specifickou povahu Evropské unie, ani nebere ohledy na budoucí vzájemné vztahy mezi sedmadvacítkou a Velkou Británií jako třetí, tedy nečlenskou zemí.

Velvyslanec EU sice nezastupuje jeden stát jako ambasadoři jednotlivých zemí, ale reprezentuje celé společenství. Právě u něj se často ke společným jednáním scházejí velvyslanci členských zemí.

„Velvyslanec bude za EU v Londýně vyjednávat, to nemohou nahradit velvyslanci členských států,“ argumentuje Kolář. On sám zažil někdy snahu hostitelské země EU rozdělit a dávat přednost vyjednávání s jednotlivými státy podle hesla „rozděl a panuj“, nikdy ale nešlo o snižování statusu velvyslance. „Velvyslanec se může hodit i hostitelské zemi,“ připomíná.

Pokud by unijní ambasadoři přišli o plný diplomatický status, nechránila by je už takzvaná Vídeňská konvence, jež diplomatům zajišťuje imunitu před případným zatčením, trestním stíháním, ale také zdaněním.

BBC citovala nejmenované unijní diplomaty, kteří obvinili Británii z pokrytectví. V době, kdy bylo Spojené království členskou zemí EU, totiž plný diplomatický status unijním diplomatům přiznávalo. Co se nyní změnilo, není jasné, britské ministerstvo totiž na dotazy novinářů nereagovalo.

Zda je britský návrh mířen spíše na domácí publikum, anebo jde o schválnost vůči Bruselu, bývalý velvyslanec Kolář říct nedokáže. Jedno možné vysvětlení ale má: „Možná bych to přisoudil jistému typu britského formalismu, který se někdy nečekaně projevuje,“ spekuluje. Každopádně je to podle něj zbytečné. „Místo toho, aby diplomaté řešili důležité problémy, budou se vysilovat dohadováním statusu unijního zastoupení v Londýně.“

Evropští ministři zahraničí se budou sporem ohledně diplomatického statusu zabývat v pondělí na své první schůzce po ukončení přechodného brexitového období.

Reklama

Související témata:

Doporučované