Hlavní obsah

Místo Sorose a Junckera zvýšení porodnosti. Maďarsko stahuje kritické billboardy

V Maďarsku vymění billboardy namířené proti Bruselu.Video: Filip Kalčák, Reuters

 

Reklama

Noviny Magyar Nemzet Viktora Orbána vyzvaly, aby si v Evropském parlamentu našel jiné spojence než Evropskou lidovou stranu, ze které hrozí jeho Fideszu vyloučení kvůli kritickým billboardům.

Článek

Maďarsko příští týden vymění billboardy útočící na předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, kvůli kterým straně Fidesz premiéra Viktora Orbána hrozí vyloučení z Evropské lidové strany (ELS). Ve čtvrtek to řekl šéf Orbánova kabinetu Gergely Gulyás.

Kvůli maďarské kampani proti Bruselu bude ELS 20. března hlasovat o vyloučení Fideszu ze svých řad. V úterý kandidát na příštího předsedu Evropské komise Manfred Weber řekl, že aby Fidesz v ELS mohl zůstat, musel by splnit několik podmínek, například odstranit billboardy útočící na Junckera nebo se omluvit ostatním členským stranám ELS za svoji kritiku představitelů EU.

Gulyás ve čtvrtek podle agentury Reuters řekl, že protievropské plakáty budou nahrazeny takovými, které vychvalují Orbánovy plány na zvýšení porodnosti v Maďarsku.

„Fidesz je členem Evropské lidové strany a chce zůstat členem Evropské lidové strany,“ řekl šéf kabinetu premiéra Orbána Gulyás. Fidesz „i přes zklamání v určitých věcech nadále považuje ELS za nejlepší platformu pro prosazování křesťansko-demokratické politiky,“ uvedl také.

Orbán se v posledních týdnech dostal do ostrého sporu s některými členy ELS kvůli kampani své vlády, která spojuje předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera a amerického miliardáře a filantropa maďarského původu George Sorose s podporou migrace a s oslabováním ochrany hranic.

Maďarské noviny Magyar Nemzet vidí spor jako ponižující dohadování se s ELS. Ve svém čtvrtečním úvodníku napsaly, že by se Fidesz měl přidat k evropským protiimigračním stranám, jako je Liga italského vicepremiéra Mattea Salviniho, rakouští Svobodní nebo polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost. „Evropská lidová strana už nehájí národy nebo křesťanství nebo model tradiční rodiny nebo jakoukoliv jinou evropskou hodnotu,“ tvrdí Magyar Nemzet. „Strana se stala sluhou chorého liberalismu,“ dodal list.

Orbán v souvislosti s výzvou, aby Fidesz změnil své spojence, vyzval ke „klidu“ místo „netrpělivosti a rozruchu“, uvedla agentura MTI.

Reklama

Doporučované