Hlavní obsah

Místo Superligy přišlo fiasko, kluby z Anglie již ze soutěže odstoupily

Foto: Profimedia.cz

Projekt Superligy kluby představily v noci z neděle na pondělí. Již o 48 hodin později se stal nejspíš pod tlakem fotbalové veřejnosti minulostí.

Reklama

Na začátku bylo 12 velkoklubů, které vyhlásily evropskou soutěž, hranou mimo systém UEFA. Od Superligy si Real Madrid a spol. slibovaly obrovské zisky. Tlak fanoušků a politiků ale anglické účastníky přiměl říci: Sorry, odcházíme.

Článek

Prvním klubem, který vydal oficiální prohlášení, že v téhle společnosti končí, byl Manchester City, Následovaly další anglické kluby. Plán Superligy opustily v pozdním úterním večeru také Liverpool, Manchester United, Chelsea, Tottenham i Arsenal, který své prohlášení spojil i s omluvou fanouškům a slovy: „Udělali jsme chybu.“

Celá dvanáctka, kterou vedle anglických celků tvoří i Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, AC Milán, Juventus Turín a Inter Milán, se v úterý večer sešla na konferenci vedené přes platformu Zoom. Její výsledky zatím nejsou zcela jasné.

Španělské a italské kluby se dosud oficiálně nevyjádřily, ale renomovaní žurnalisté zmínili, že oba milánské kluby mají v úmyslu soutěž také opustit. Barcelona se odkázala na hlasování svých fanoušků. Vše ale nasvědčuje tomu, že projekt potkalo fiasko. Soutěž, kterou její účastníci ohlásili v noci z neděle na pondělí, je už ve středu ráno v troskách.

„Rozhodnutí Chelsea a Manchesteru City je zcela správné a já je za něj chválím. Doufám, že jejich příkladu budou následovat i ostatní kluby zapojené do Evropské Superligy,“ vyjádřil se britský premiér Boris Johnson.

Právě jeho zcela principiální stanovisko, jež se spojilo s odmítavým hlasem fanoušků anglických klubů, mělo na zhroucení ohlášeného projektu zásadní vliv. V úterý večer se hrálo utkání Premier League mezi Chelsea a Brightonem. Srocení nespokojených fanoušků přišel oslovit i Petr Čech, bývalý brankář klubu, který nyní působí v klubovém vedení. A musel je žádat, aby pustili autobus s hráči na stadion.

Fanouškům se nelíbilo, že by nová soutěž několik klubů zcela vytrhla z fotbalových kořenů, zrušila principy solidarity a propojení s dalšími kluby i z nižších úrovní fotbalové pyramidy. Nastolila by atmosféru, v níž už jde jenom o peníze, a ne o soutěživost.

S novým projektem vyjadřovali nespokojenost i sami hráči či trenéři klubů, které měly v Superlize startovat.

„Současný systém fungoval dlouhá léta dobře. Neobyčejné na něm bylo, že si právo vyhrát Ligu mistrů nebo Premier League musíte vybojovat. Což jsme v minulých sezonách dokázali. Produkt, který máme, je velmi dobrý,“ vyjádřil se záložník Liverpoolu James Milner.

Právě hráči úřadujícího anglického mistra byli jedni z nejaktivnějších. Lídr Liverpoolu Jordan Henderson v úterý svolal schůzku všech kapitánů Premier League. Následně vydal prohlášení, ve kterém uvedl, že avizovaný plán se jemu ani jeho kolegům nelíbí a společně nechtějí, aby se realizoval.

Nesouhlasně se směrem k Superlize vyjádřil také Pep Guardiola, trenér Manchesteru City. Ten řekl, že fotbal bez soutěživosti postrádá smysl.

„Sport není sport, pokud neexistuje vztah mezi snahou a úspěchem, mezi úsilím a odměnou. Když máte úspěch předem zajištěn, není to sport. Není to sport, když nezáleží na tom, zda vyhrajete nebo prohrajete,“ prohlásil fotbalový mág z Katalánska.

Superliga si totiž kladla za cíl vytvořit uzavřenou soutěž po vzoru amerického profesionálního sportu. Ve dvacetičlenné Superlize by patnáct klubů mělo účast každoročně jistou. Dalších pět by se do ní mohlo dostat přes kvalifikaci, jejíž systém ani nestačil být specifikován. To vše si zakladatelé Superligy spojovali s obrovskými zisky, které jim měla garantovat spolupráce s bankovním domem JP Morgan.

Spekulovalo se o tom, že soutěž doplní také Paris SG, Bayern Mnichov a Borussia Dortmund. Celý tento trojlístek ale Superligu odmítl. „Bayern Mnichov a Borussia Dortmund mají ohledně tohoto tématu stoprocentně shodné názory ve všech diskusích,“ potvrdil Hans-Joachim Watzke, předseda představenstva Borussie.

Zásadní odmítnutí Superligy přišlo ze strany UEFA, následně také FIFA. Celý projekt Superligy by totiž výrazně ohrozil a poškodil Ligu mistrů. V ní by celky ze Superligy nehrály a to by klíčový produkt UEFA sportovně i ekonomicky oslabilo.

Aleksander Čeferin, prezident UEFA, čelil projektu Superligy se vší rozhodností. Prohlásil, že hráči z klubů Superligy nebudou smět reprezentovat své země. Největší světové hvězdy typu Harryho Kanea či Kevina De Bruyneho by se tak dost možná ocitly mimo hru už na letním Euru, ale každopádně za rok, až se bude konat MS v Kataru.

UEFA se také po dohodě s anglickou Premier League, italskou Serií A a španělskou La Ligou rozhodla zamezit účastníkům Superligy ve startu v jejich národních soutěžích. Italové z této dohody odstoupili, ale ostatní soutěže vyjadřovaly odhodlání ve svém boji se Superligou vytrvat.

„Všech 14 klubů na schůzi jednomyslně a rázně odmítlo plány na rozjezd nové soutěže. Premier League zvažuje všechny dostupné akce, aby zabránila jejímu konání,“ stálo v oficiálním prohlášení anglické ligy.

Do pondělního utkání Premier League mezi Liverpoolem a Leedsem nastoupili hosté v tričkách s nápisem „Liga mistrů: Vybojuj si ji, fotbal je pro fanoušky“.

Na pátek bylo avizováno rozhodnutí UEFA vyloučit účastníky Superligy ze zbývajících zápasů tohoto ročníku Ligy mistrů, možná i Evropské ligy. Po odstoupení anglických celků ze Superligy se tento problém podle všeho nadále týká jen Realu Madrid.

Neúspěch bude mít i personální důsledky. Ed Woodward do konce roku opustí vedení Manchesteru United, v noci proletěly Twitterem spekulace o dalších osudech Andrey Agnelliho v roli prezidenta Juventusu, Daniela Levyho v čele Tottenhamu, Florentina Péreze v Realu Madrid a objevily se také spekulace, že rodina Kroenkeových bude nyní ochotna prodat londýnský Arsenal.

Poté, co v pondělí hodnota akcií účastníků Superligy na burzách vyskočila, nabraly nyní tyto hodnoty opačný směr.

Reklama

Doporučované