Hlavní obsah

Místo Transgasu a Koh-i-nooru byty. Z miliardáře Skaly se stává developer

Foto: PSN

Bývalou továrnu Koh-i-noor v Praze-Vršovicích přestaví PSN na byty.

Reklama

V příštích pěti letech plánuje realitní společnost PSN prostavět kolem deseti miliard korun. Suma zahrnuje výstavbu bytů a kanceláří na parcele po Transgasu. Dalších šest až deset miliard investuje PSN do nových akvizic.

Článek

Společnost PSN miliardáře Václava Skaly a jeho syna Maximiliana Skaly se posouvá od klasických obchodů s bytovými domy k jejich výstavbě. Firma se přestavbám činžovních domů nevyhýbala ani dosud, v dalších letech však dá stavění mnohem větší váhu.

„Činžáky v žádném případě neopouštíme, ale zároveň jich na trhu není dost ke koupi. Proto jsme rozšířili byznys více do developmentu. Silně jsme kvůli tomu posílili stavební a projekční tým,“ řekl Maximilian Skala.

V příštích pěti letech plánuje realitní společnost PSN prostavět kolem deseti miliard korun. Částka zahrnuje výstavbu na parcele po bývalém Transgasu na Vinohradské třídě v Praze 2.

Původní majitel tam plánoval kancelářskou budovu. PSN se však po akvizici pozemku letos v dubnu rozhodla nejméně polovinu projektu zasvětit bydlení. Celkově to bude asi 150 bytů. Objemově se na projektu nic nezmění. Včetně akviziční ceny bude stavba na Vinohradské představovat investici 2,5 miliardy korun.

Největší projekt má PSN v pražských Vršovicích. Plánuje tam výstavbu 550 bytů na místě dosavadní továrny na patentky a zipy Koh-i-noor mezi ulicemi Vršovická a Kavkazská. Pokud povolovací řízení poběží hladce, plánuje tam PSN poprvé kopnout do země v roce 2023. Celková investice bude také v tomto případě 2,5 miliardy korun.

Další bytové projekty má PSN například v pražských Nuslích, v Modřanech nebo v Miškovicích. Loni firma do svého portfolia přidala i výškovou budovu City Empiria na Pankráci. Společnosti patří též ikonický Tančící dům v Praze na rohu Rašínova nábřeží a Jiráskova náměstí. Obchodního domu Kotva se Skalovi naopak zbavili.

Vedle rozvoje stávajících projektů má PSN chuť dál nakupovat. Na akvizice si v příštích pěti letech vyčlenila šest až deset miliard korun. „Máme chuť dál nakupovat. Zajímají nás jak hotové projekty, tak nemovitosti určené k rekonstrukci či pozemky vhodné k nové výstavbě nejen pro bydlení,“ uvedl Maximilian Skala.

Václav Skala založil PSN ještě jako Pražskou správu nemovitostí už v roce 1991. Ve stejné době rozjel rovněž Bankovní dům Skala. Banku v roce 1996 kvůli špatné finanční situaci převzala Union banka.

Reklama

Doporučované