Hlavní obsah

Místo tunelu nadchod s parkem. Podívejte se, jak se má změnit vstupní brána do Prahy

Takto se má změnit Masarykovo nádraží.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Nad nástupištěm pražského Masarykova nádraží má vyrůst široká střecha, která zároveň poslouží jako nadchod spojující tři městské části.

Článek

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) přichází s novým řešením pražského Masarykova nádraží. Ulice Na Florenci s Hybernskou a Opletalovou, potažmo tedy autobusové nádraží s vlakovým, nemá spojit podchod, ale střecha přes koleje a nástupiště.

Jako první to oficiálně šéf SŽDC Pavel Surý potvrdil serveru Lidovky.cz.

„Stavba podchodu není možná kvůli památkově chráněné podzemní stoce. Věc byla opakovaně projednána s památkáři. Jediné možné řešení, jak navrhnout mimoúrovňové křížení proudu cestujících s kolejemi, je proto nadchod,“ uvedl pro Seznam Zprávy ke změně plánů mluvčí Ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Právě ministerská komise o záměru rozhodla.

Projekt naváže na „Dospivovu ulici“

Celá rekonstrukce „Masaryčky“ má vyjít na 1,7 miliardy korun včetně napojení na železnici na letiště. Střecha pokrytá průchozím parkem by měla spolykat asi čtvrtinu této částky. Zatím je však plán ve fázi příprav a mluvčí SŽDC Marek Illiaš nechce zmiňovat jiný termín než půlku roku 2019, kdy by mohl projekt obdržet územní rozhodnutí.

Ačkoli se jedná o iniciativu správců železnic, respektive Ministerstva dopravy, budoucí velkolepě pojatý nadchod naváže na plány investiční skupiny Penta, která připravuje velký developerský projekt po obou stranách kolejiště. Pro tuto plánovanou zástavbu se vžil název Dospivova ulice odkazující na spolumajitele Penty Marka Dospivu.

Další otazníky zůstávají

Nyní již zesnulá architektka Zaha Hadid, která pro Pentu úpravy okolí Masarykova nádraží navrhovala, koneckonců široké přemostění kolejí sama už dříve načrtla do vizuálů ukazujících budoucnost celé lokality.

Jak vypadá spojnice dvou významných dopravních terminálů dnes a jakým způsobem se má změnit, uvidíte ve srovnávacím videu v úvodu článku. V něm se zároveň dozvíte, co ještě stojí v cestě tomu, aby okolo nádraží vyrostl projekt navržený Zahou Hadid.

Reklama

Doporučované