Hlavní obsah

Místo vakcíny dostali jen slanou vodu. Obří očkovací podvod v Indii

Foto: Profimedia.cz

Protest kvůli falešné vakcíně proti covidu-19.

Reklama

Indové se stali oběťmi rozsáhlého očkovacího podvodu, do kterého byli zapojeni lékaři i další zdravotnický personál. V okolí Bombaje mělo proběhnout na dvanáct očkovacích akcí, kde pacienti místo vakcíny obdrželi jen slanou vodu.

Článek

Úřady zatím evidují nejméně 2 500 osob, které podvodníkům naletěly. Skutečný počet ale může být ještě mnohem vyšší. „Aplikovali lidem jen slanou vodu. Dělali to tak na každém z dvanácti očkovacích stanovišť,“ řekl stanici CNN šéf bombajského policejního oddělení Vishal Thakur. Podvodníci si díky poplatkům za očkování měli přijít v přepočtu na nejméně 28 tisíc dolarů (přes 600 tisíc korun).

K podvodům mělo docházet především v Bombaji a okolí. V indickém státě Maháráštra, kde Bombaj leží, mělo podobných akcí proběhnout nejméně dvanáct, uvedla policie. „Zatkli jsme lékaře. Využívali nemocnici, která vyráběla falešné certifikáty a dodávala lahvičky a stříkačky,“ cituje CNN Thakura.

Policie zatím zadržela celkem čtrnáct osob, které podezřívá z podvodného jednání, možného zabití z nedbalosti a zločinného spiknutí. Počet zadržených se ale podle policie ještě může zvýšit, vyšetřování totiž stále není u konce.

K podvodům mělo docházet mezi koncem května a začátkem června. Úřady se případem začaly zabývat poté, co několik obyvatelů Bombaje přišlo na policii s podezřením, že jejich očkovací certifikát není pravý, uvádí server News18.

Zároveň s vyšetřováním se také celá kauza dostala k soudu. Bombajský právník Siddharth Chandrashekhar shromažďuje žaloby na skupinu podvodníků, dosud se mu ohlásily už nejméně dva tisíce lidí. Bombajský nejvyšší soud ve svém vyjádření k případu uvedl, že obvinění jsou „opravdu šokující“, a vyzval indické úřady a policii k přijetí opatření, která „zamezí dalším možným podvodům na nevinných“. Podobné případy už ale úřady evidují také v Kalkatě v Západním Bengálsku.

Po vrcholu epidemie v Indii na začátku května počty nově nakažených nadále klesají. Zatímco v květnu denně přibývalo i více než 400 tisíc případů nákazy, aktuálně počty nakažených v zemi klesly na méně než desetinu.

Indii se tak nadále daří zrychlovat tempo očkování. V červnu předseda vlády Naréndra Módí představil centrální očkovací kampaň, díky které bude významná část dávek poskytována zdarma. Brzy poté země aplikovala rekordních 8 milionů dávek vakcíny za den.

Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse je v zemi plně naočkováno téměř 63 milionů lidí, tedy necelých pět procent indické populace. Celkem místní zdravotníci aplikovali téměř 350 milionů dávek vakcín proti covidu-19. Indie dosud zaznamenala přes 30,5 milionu případů nákazy, onemocnění podle vládních údajů podlehlo více než 402 tisíc Indů.

Reklama

Související témata:

Doporučované