Hlavní obsah

Místo Velikonoc chystá obchod s bytovými doplňky letní sezonu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Po více než šesti týdnech otevře Iva Klusáčková v pondělí své dva obchody s bytovými dekoracemi, které má v Brně a nedaleké Kuřimi.

Článek

Od poloviny března byla jedna prodejna uzavřená, ve druhé byl provoz omezen na několik hodin v týdnu, kdy poskytovala služby Zásilkovny, řekla ČTK Klusáčková.

„Tím, že jsme museli zavřít těsně před Velikonoci, nám zbylo veškeré zboží s velikonoční tematikou. Museli jsme ho teď schovat na příští rok a zboží i výlohy kompletně obměnit na letní sezonu,“ konstatovala čtyřiačtyřicetiletá majitelka obchodu.

Už v týdnu začala pracovat na výlohách obou obchodů, důkladně také prostor dezinfikovala. Na prodejním pultu je pro zákazníky připravená dezinfekce i jednorázové rukavice.

S finanční rezervou rodina vyšla po dobu uzavření obchodu jen tak tak. Měsíční náklady obou obchůdků jsou 165 000 korun, příjmy podnikatelce ze dne na den klesly prakticky na nulu. Nárok na podporu od státu má pouze omezený.

„Podnikáme s manželem formou malé společnosti s ručením omezeným. Tím pádem ale nedosáhneme na prakticky žádnou podporu, jako je například odklad plateb za zdravotní a sociální. Vzhledem k tomu, že máme dohromady pouze jeden a půl úvazku, můžeme dostat jen příspěvek na mzdy asi 14 000 korun,“ uvedla Klusáčková.

Podnikatelka velice oceňuje přístup majitelů domů, ve kterých si pronajímá obchodní prostory. „Oba majitelé domů nám odpustili měsíční nájem, což strašně oceňuji a hodně to pomohlo. Zvlášť vzhledem k tomu, že někteří dodavatelé bez ohledu na situaci posílali předžalobní upomínky týden po splatnosti faktury. Poplatili jsme tedy, co se dalo,“ dodala Klusáčková.

Po dobu uzavření obchodu v Kuřimi fungovala její prodejna jen jako výdejna balíků Zásilkovny. Zatímco zboží z obchodu se prodávat nemohlo, obrat zásilek se zvýšil na úroveň vánoční sezony. „Nejvíc balíků jsme vydávali v týdnu po Velikonocích, ale i jindy to bylo tak 100 balíků denně. Lidé ale byli velmi disciplinovaní, chodili v rouškách a dodržovali předpisové rozestupy, i když to někdy znamenalo dlouhou frontu,“ dodala podnikatelka.

I když bez roušek a dezinfekce se ještě prodej nějakou dobu neobejde, je ráda, že může obchody otevřít. Zatím jen v úsporném režimu. „Měli jsme tři brigádnice, zatím jsem vzala zpátky jednu, co nejvíc věcí chceme s manželem zvládat vlastními silami i za cenu většího zapojení. Dcerku budou muset častěji hlídat prarodiče,“ podotkla Klusáčková.

Od pondělka se původně měly otevřít pouze prodejny s rozlohou do 200 čtverečních metrů mimo nákupní centra, po urychlení rozvolňování opatření to jsou prodejny do 2500 čtverečních metrů mimo nákupní centra.

Reklama

Doporučované