Hlavní obsah

Místo ventilátoru „železné plíce“. Britové oprášili stoletou technologii

Foto: Profimedia.cz

Snímek železných plic z roku 1960.

Reklama

Moderní verze takzvaných železných plic, které v minulém století pomáhaly pacientům dýchat po obrně, by podle týmu zdravotníků a vědců mohla pomoci Británii a potažmo celému světu nejen v boji s covidem-19.

Článek

Technologie hojně používaná od konce 20. let minulého století by mohla v novém kabátu doplnit arzenál vybavení britského zdravotnického systému NHS ještě tento rok. Podle Independentu se už tým lékařů a vývojářů chystá pro zařízení od charity Exovent oficiálně zažádat o povolení k užívání od tamního regulačního úřadu.

Zařízení funguje na stejném principu jako staré železné plíce. Jde v podstatě o podtlakovou komoru, která prostřednictvím podtlaku v okolí těla pacienta donutí plíce, aby nasály vzduch.

Nové železné plíce mohou být použity k částečné podpoře či úplné náhradě dýchání. Zařízení na rozdíl od verze, která už téměř před sto lety zachraňovala životy především lidem s ochablými svaly po obrně, neuvězní v kovové konstrukci celé tělo pacienta, ale jen trup. Bez narušení podtlaku z komory prý lze na krátké protažení vyndat i ruce.

Záběry z roku 1938:

Exovent uvádí, že nové železné plíce jsou v lecčems pohodlnější než invazivní druh ventilátoru, kdy je k zajištění dýchání třeba zavedení trubice do průdušnice. Nové železné plíce pacienta sice limitují v pohybu, ten ale může být plně při vědomí, normálně přijímat potravu i tekutiny a mluvit.

Tým, který za produktem stojí, začal na alternativě k ventilátoru pracovat už loni, kdy poprvé začalo hrozit, že ventilátory budou ve Velké Británii i jinde ve světě kvůli pandemii koronaviru nedostatkovým zbožím.

„Přináší to ohromné výhody, nejen pro NHS tady v Británii, ale globálně. Každých 40 sekund zemře dítě se zápalem plic a my vyvíjíme náš levnější model železných plic, který by mohl být použit k léčbě takových pacientů, protože k němu nepotřebujete jednotku intenzivní péče ani anesteziologa,“ popsal šíři možného použití zařízení šéf Exoventu Ian Jesbury, který má za sebou kariéru leteckého strojního mechanika.

Železné plíce nyní podle Independentu musí ještě projít klinickým testováním, ale v několika britských nemocnicích, kde už ho vyzkoušeli, fungoval. Exovent hodlá velmi brzy oficiálně zažádat o povolení k užívání a očekává, že příslušný úřad může vyhovět v řádu měsíců.

„Jsme velmi sebevědomí a myslíme si, že by se to mohlo začít používat už někdy v srpnu, září nebo říjnu tohoto roku,“ odhadl Jesbury. O zařízení už podle Independentu projevilo zájem několik britských nemocnic.

V odborném žurnálu asociace anesteziologů Anaesthesia vyšla také studie, která hodnotí funkčnost několika prototypů vyrobených firmou Marshall Aerospace and Defence Group. Testů se v rámci ní účastnilo šest dobrovolníků, včetně tří zkušených anesteziologů. Závěrem studie bylo, že železné plíce lidem, kteří dokážou spontánně dýchat, pomáhají zvýšit expanzi plic a těm, kteří sami už dýchat nemohou, dýchání zcela nahradí i za použití mírného podtlaku.

Další nemalou výhodou by podle strůjců tohoto zařízení oproti ventilátorům mohly být i menší nároky na péči ze strany zdravotníků, či dokonce potenciální možnost domácí léčby. Očekávaná cena zařízení by se ve Velké Británii měla pohybovat kolem 8000 liber, ventilátory, které britští zdravotníci mají na jednotkách intenzivní péče, přijdou na asi 30 000 liber, napsal Independent.

Reklama

Doporučované