Hlavní obsah

Místo vily „kontejner“. Miliardář Musk prý přebývá v obytném boxu za milion

Takto bydlí druhý nejbohatší člověk světa. Elon Musk obývá skládací garsonku. Alespoň to tvrdí.Video: Jan Marek

 

Reklama

Šéf továren na nejznámější elektromobily světa, který zároveň posílá do kosmu vlastní satelity i cizí astronauty, vyvíjí mozkové čipy rozvíjející lidské schopnosti, a ovládá tak miliardový byznys, údajně obývá skládací garsonku.

Článek

Elon Musk je podle agentury Bloomberg druhým nejbohatším člověkem planety s majetkem dosahujícím hodnoty až 181 miliard dolarů, což jsou v přepočtu skoro čtyři biliony korun. Podnikatel, inženýr a filantrop přitom podle vlastních slov žije v domě za v přepočtu pouhý milion korun, a k tomu ho má navíc ještě pronajatý za 250 dolarů měsíčně, píše magazín Business Insider.

Kontroverzní magnát si údajně pronajal mobilní skládací jednotku od amerického startupu Boxabl, který na prefabrikovaných, snadno přepravitelných domech staví miliardový byznys – rezervací na obytný box v ceně 49 500 dolarů (něco přes milion korun) má firma už přes 20 tisíc. Za 9,2 milionu dolarů si od ní jako první zákazník objednala domy i americká vláda.

Startup tak dnes už kvůli zamluveným domům v hodnotě až miliardy dolarů staví továrnu o více než 15 tisících metrech čtverečních s výrobní kapacitou tisícovek obytných jednotek ročně. Pro splnění všech svých cílů vybral od investorů ve dvou kolech crowdfundingové kampaně zatím přes 4,9 milionu dolarů, vyčísluje server InvestorPlace.

Po stopách vychloubání až ke konkrétní firmě a domu

Jak se ví, že si Musk pronajal dům právě od Boxablu? Média i jeho fanoušci si dali dohromady hned několik dosti zřejmých indicií. Tou hlavní je, že výrobce mobilních obytných jednotek z Las Vegas se už koncem loňska pochlubil, že má významného klienta z malé neregistrované komunity na stejnojmenné texaské pláži Boca Chica. Právě tam své rakety vyrábí, na základně testuje a z kosmodromu odpaluje Muskova vesmírná společnost SpaceX, připomíná fandovský server Teslarati.

Startup pak zatím prezentuje jediný typ prefabrikovaného skládacího domu Casita (od španělského slova pro „malý dům“). A přestože Musk před pár dny na Twitteru napsal, že „žije v domě za 50 tisíc dolarů, ale ne specificky přímo v tomto“, stejných nebo podobných produktů za takovou cenu na trhu moc není.

Boxabl navíc vyrobil tři prototypy, a tak je možné, že se zrovna ten jeden doručený do Boca Chica v Texasu liší třeba v drobnostech. Časopis Observer upozorňuje, že na videu z prohlídky mobilního domu, které startup zveřejnil právě loni v listopadu, byl na hlavních dveřích plakát s raketou Falcon 9.

Startup chce i na Mars. Pro obytné boxy má mnoho variací

Deník New York Post dále uvádí, že startup má v repertoáru také několik různých designů obytného boxu, aby vyšla vstříc odlišným potřebám jedinců i rodin, které by o produkt projevili zájem. „Máme plány i pro další, jiné moduly, které lze skládat a spojovat tak, aby z nich šla vytvořit jakákoliv budova na planetě,“ vysvětluje spoluzakladatel Boxablu, Galiano Tiramani.

Výrobce mobilních obytných jednotek z Las Vegas se svými vizemi ale nekončí jen na Zemi. Firma také poměrně souzní s podnikáním Elona Muska v kosmickém průmyslu a přímo na jeho osobu i SpaceX odkázala v jednom ze svých animovaných návrhů – habitat pro astronauty na Mars, který je k vidění v hlavním videu tohoto článku.

Co všechno Musk v boxu má?

Jediným bydlištěm šéfa vesmírného podniku nebo třeba i automobilky Tesla při práci by tak mohla být právě mobilní jednotka typu Casita, ačkoli drobně upravená. V základu má tento obytný box podle stránek firmy jen necelých 35 metrů čtverečních. Čtvercový půdorys bezmála o šesti metrech na šířku i délku nabízí pouze nejnutnější výbavu: drobnou koupelnu se sprchovým koutem, kuchyňku s ledničkou a dřezem, obývák s pohovkou a televizí a postel. Fakticky se jedná o jednu členitou místnost, ve které je navíc ještě pračka a sušička v jednom, popisuje magazín Designboom.

Boxabl vyrábí své mobilní skládací domy ke koupi i pronájmu z materiálů odolných vůči plísním, škůdcům i záplavám, požárům nebo silným poryvům větru. Izolace a svícení pomocí LED žárovek prý navíc rezidentům výrazně šetří peníze, jednotky by měly být údajně extrémně energeticky úsporné.

Šest dětí a partnerka. Skládací garsonka by byla těsná

Otázkou ale zůstává, kde Musk ubytovává rodinu. S aktuální partnerkou, zpěvačkou Grimes, která podle serveru Yahoo News žije ve více než 560 kilometrů vzdáleném Austinu, má ročního syna, a ve střídavé péči s bývalou ženou Justine Wilsonovou pak dalších pět dětí. Kde tedy žijí, se ptá mezi jinými třeba britský týdeník The Week nebo list The Sun.

Elon Musk se přitom už loni zavázal, že se kvůli svému horentnímu majetku zbaví nemovitostí. Podle deníku New York Post se chtěl od vlastních „pozemských statků“ jako od zátěže oprostit i kvůli tomu, aby se mohl soustředit na dobytí a osídlení Marsu, jak se svojí firmou SpaceX stále plánuje. Za poslední rok udal šest ze svých sedmi domů.

Sbohem poslednímu pozemskému statku

Na prodeji většiny svých nemovitostí za poslední rok Musk nicméně vydělal dalších 19,2 milionu dolarů, tedy zhruba 415 milionů korun. Aktuálně mu zbývá poslední rezidence, která je určena údajně pouze pro pořádání konferencí v San Franciscu. I pro tu už ale shání kupce, jak píše časopis Forbes.

„Poslední dům, který vlastním, je rezidence pro pořádání konferencí a schůzek v Bay Area (San Francisco). Pokud bych ho prodal, byl by ale využívaný méně než teď, leda by ho koupila velká rodina, což se jednou může stát,“ tweetoval Musk minulý měsíc.

„Rozhodl jsem se prodat svůj poslední zbývající dům. Jenom musí jít do rukou velké rodiny, která tam bude žít. Je to unikátní místo,“ dodal o pár dní později.

Reklama

Doporučované