Hlavní obsah

Místo vody chemie. V kanadském městě tekla z kohoutků růžová voda

V kanadském městečku Onoway tekla z kohoutků růžová voda.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Obarvení vody narůžovo způsobil manganistan draselný, který unikl do rozvodů při běžné chemické úpravě vody.

Článek

Když otočíte v koupelně kohoutkem, očekáváte, že z něho poteče průzračná tekutina. Někdy možná mírně rezatá. Ale rozhodně ne růžová. Obyvatelům kanadského městečka Onoway se ale přesně tohle stalo. V umyvadlech se jim objevila voda zbarvená dorůžova.

„Moje voda je rozbitá. Děkuji městu Onoway,” napsal Trevor Winfield na Facebook k videu, na němž z kohoutku proudí růžová tekutina.

Všichni obyvatelé Onoway na tom byli v průběhu pondělí a úterý stejně. Zástupci města ale dlouho problém nekomentovali.

Radnice přiznala chybu v komunikaci

Až později starosta Dale Krasnow oznámil, že šlo o vedlejší účinek běžné chemické úpravy vody manganistanem draselným. Chemická látka se používá k odstranění železa a sirovodíku.

Během čištění ale selhal ventil, který zadržuje manganistan draselný v nádrži. Chemická látka se tak dostala do rozvodů i do kohoutků obyvatel Onoway.

„Vše naznačuje, že nevzniklo žádné riziko pro zdraví obyvatel. Jestli mohlo město odvést lepší práci při komunikaci - to určitě, bezpochyby,” přiznal v prohlášení chybu v komunikaci starosta Krasnow.

Manganistan draselný může způsobit podráždění kůže, ale nemá žádné vedlejší účinky. Obyvatelé Onoway zdravotní potíže nehlásili.

Reklama

Související témata:

Doporučované