Hlavní obsah

Místo vyhozeného Forejta znovu lákají na Hrad Miroslava Sklenáře, který dělá u Číňanů

Co vlastně dělá šéf prezidentova protokolu? Jak poslouchali Havel, Klaus a Zeman?

 

Reklama

Hledá se nový ceremoniář, který bude místo vyhozeného Jindřicha Forejta organizovat prezidentův čas. Favoritem je Miroslav Sklenář, který dnes pečuje o protokol v čínské firmě CEFC.

Článek

Novým šéfem prezidentova protokolu, který má na starosti organizaci veškerého Zemanova programu, by se místo vyhozeného Jindřicha Forejta měl stát Miroslav Sklenář.

Tedy muž, jenž byl od roku 1996 v éře Václava Havla ředitelem hradního protokolu. Právě Sklenář v roce 2002 přijímal na praxi do svého odboru mladého studenta a snaživého eléva Jindřicha Forejta, který zpočátku pracoval bez nároku na honorář.

Kancléř Mynář zatím mlčí

Podle informací Seznamu kancléř Vratislav Mynář při výběru Forejtova nástupce oslovil právě Sklenáře. Pokud by nabídku odmítl, dalším v pořadí je nynější zástupce ředitele protokolu Vladimír Kruliš. Miroslav Sklenář nyní pracuje v pražské pobočce čínské společnosti CEFC. Reportér Seznamu viděl Miroslav Sklenáře, jak v pondělí přijel na Hrad.

„Nechci se k tomu zatím vyjadřovat, mám moc práce,” odmítl kancléř Mynář rozhovor pro Seznam, kde by blíže vysvětlil důvody Forejtova vyhazovu a výběr nástupce. „Média v případě pana ředitele Forejta odkazují jen na anonymní zdroje. Na ty nereaguji. Personální změny komentuji až v okamžiku, kdy jsou," odmítl mluvčí Jiří Ovčáček potvrdit i samotné odvolání Forejta.

Zemanovým ceremoniářem na druhý pokus

Pro Sklenáře by to byl druhý pokus dělat ceremoniáře u Miloše Zemana. Kancléř Vratislav Mynář přivedl Sklenáře na Hrad už létě 2014 jako posilu a dal mu příslib, že do pár měsíců Forejta nahradí. Jenže mezi Forejtem a Sklenářem to v klíčovém odboru protokolu vůbec nefungovalo. Dvojice spolu nemluvila a jejich podřízení netušili, koho z nich vlastně mají poslouchat.

Miroslav Sklenář na snímku z roku 2014, kdy krátce působil v Zemanově hradním protokolu jako Forejtův zástupce.

Oficiálně měl Forejt na starosti zahraniční akce, zatímco Sklenář ty domácí. Jenže Jindřich Forejt si pro sebe uzmul také přípravu nejvýznamnější domácích událostí jako třeba státního svátku 28. října. To už o sedm let staršího Miroslava Sklenáře namíchlo, když na něj zbylo sotva organizování programu první dámy Ivany Zemanové. Po půl roce proto sám dobrovolně ustoupil a z Hradu raději odešel do čínské CEFC k Jaroslavu Tvrdíkovi.

Klaus mu vyčítal „havlismus"

Sklenářovi se na Hradě nejvíce dařilo za Václava Havla. Původně zůstal na Hradě i po nástupu prezidenta Václava Klause, ale ten se s ním už po roce rozloučil. Klaus mu opakovaně vyčítal, že v něm zůstal zakořeněn „havlismus“. Například ho před všemi káral na palubě letadla, jak si mohl dovolit objednat na náklady Hradu předplatné „nepřátelského“ týdeníku Respekt.

Po Sklenářově rozchodu s Klausem v dubnu 2004 obsadil post šéfa protokolu právě Jindřich Forejt. Ten se velmi rychle stal oblíbencem především první dámy Livie Klausové. Právě ona se za Forejta přimlouvala u Miloše Zemana a žádala ho, aby si snaživého úředníka na Hradě ponechal.

Reklama

Doporučované