Hlavní obsah

Místopředseda ČSSD: Pojďme spor s prezidentem Zemanem dotáhnout až k soudu

Odpůrci vstupu do vlády s Andrejem Babišem: My jsme vám to říkali, my jsme vás varovali!Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Martin Netolický, místopředseda ČSSD a pardubický hejtman, navrhuje podat kompetenční žalobu na prezidenta kvůli tomu, že odmítá jmenovat navrženého ministra zahraničí.

Článek

Ani vnitrostranické referendum neuklidnilo situaci v rozhádané ČSSD. Spíš naopak. Odpůrci vstupu do Babišovy vlády, kteří v referendu prohráli, dnes připomínají, že se stalo přesně to, před čím varovali: že je premiér Andrej Babiš okamžitě podvede.

„Myslím, že je ještě brzy říkat: Já jsem vám to říkal, že zejména komunisté budou vydírat a Babiš nás podrazí. Pokud vláda nevznikne, já se zlobit nebudu,“ řekl senátor a starosta Bohumína Petr Vícha.

„Pokud nás Andrej Babiš podvedl už teď, nevím, jestli podobně neporuší i dohodnuté programové věci. Například u zrušení neproplácení prvních tří dnů nemocenské už někteří poslanci dávají najevo, že jsou proti,“ upozorňuje poslanec ČSSD Roman Sklenák.

Za podraz považují sociální demokraté Babišův postoj vůbec nenavrhnout Miroslava Pocheho na ministra zahraničí s odůvodněním, že vadí prezidentovi a komunistům.

Přitom šéf ČSSD Jan Hamáček si ještě v pátek po vyhlášení výsledků referenda pochvaloval, jak jsou s Babišem na konkrétních jménech domluveni. To, že v sobotu otočil, může ohrozit vstup ČSSD do vlády.

„Pro nás to žádné dilema není. Jmenování Miroslava Pocheho je dilema spíše pro prezidenta a doufám, že ne pro premiéra Babiše. Myslím, že profesionálové v politice by se měli povznést nad to, kdo je do té funkce podporoval a kdo ne,“ říká místopředseda ČSSD Martin Netolický. Podle něho Miloši Zemanovi na Pochem ve skutečnosti nejvíc vadí to, že v prezidentských volbách podporoval Jiřího Drahoše.

Kompetenční spor s prezidentem

Právě Netolický, někdejší Zemanův stoupenec, jde nejdál - navrhuje spor s prezidentem dotáhnout až k žalobě u Nejvyššího správního soudu. „Já bych se nebránil kompetenčnímu sporu. Vidíme ostatně, že ta diskuse se vede už od roku 1993 a že spory ohledně jmenování ministrů byly i za předchozích prezidentů, Havla i Klause. Prezident má zcela volnou ruku při výběru premiéra, ale jeho návrh ministrů už by měl respektovat,“ argumentuje Netolický.

To ovšem vyžaduje „maličkost“: Aby bylo vůbec co žalovat, premiér Andrej Babiš nejprve musí Pocheho oficiálně navrhnout prezidentovi na ministra zahraničí. K čemuž se zatím vůbec nemá. Lídr hnutí ANO sice ukázal Zemanovi seznam jmen včetně Pocheho, ale nikoli jako svůj oficiální návrh složení nové vlády, za kterým si stojí.

Může se prezident Zeman dohodnout s europoslancem Pochem? Co soudí Jaroslav Foldyna:

Duel Foldyna versus Michálek.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

Naštvaní sociální demokraté to teď staví takto: Buď bude Miroslav Poche v nové vládě ministrem, nebo v ní naše strana raději vůbec nebude. Za europoslancem a neformálním bossem pražské ČSSD dnes stojí i ti, co ho příliš nemají rádi.

„Nejde o osobu pana Pocheho, ale už o princip,“ říká poslanec a exministr vnitra Milan Chovanec a dodává: „Babiš kádruje naše politiky, zatímco on jména nových ministrů za ANO odmítá zveřejnit. Sociální demokracie ustoupila ve všem - že nebude stíhaná osoba premiérem, že nesmí být zástupci Okamurovy SPD ve vedení Poslanecké sněmovny. Už nemáme kam ustupovat.“

To vše si samozřejmě uvědomuje Jan Hamáček, jenž při vyjednávání o vládě hraje také o svou pozici předsedy ČSSD. Pokud by trojici spojenců Zeman-Babiš-Filip ustoupil, ztratí podporu spolustraníků.

„Myslím si, že by bylo neprincipiální, kdybychom v tuto chvíli, bez nějakého vyjednávání, řekli: Dobré, Poche tady nebude. Já, ač nepatřím k jeho obhájcům, patřím k obhájcům určitých principů,“ odmítá ústupy místopředseda strany Jaroslav Foldyna.

Ve svých úvahách, kam až zajít, zmiňují sociální demokraté také skutečnost, jak bude spor srozumitelný pro voliče. Čtyřicetiletý Miroslav Poche není širší veřejnosti příliš známým politikem.

A ti, co ho znají, připomínají jeho minulost, kdy politické mládí strávil v dozorčích radách nejrůznějších pražských městských podniků a jeho nelegální financování ČSSD.

Reklama

Doporučované