Hlavní obsah

Král muzikálů se nechá radši zavřít, než aby neotevřel divadlo

Foto: Profimedia.cz

Andrew Lloyd Webber.

Reklama

Andrew Lloyd Webber slibuje, že brzy otevře svá divadla a představí divákům svůj nový muzikál, a to i pokud Johnsonův kabinet nerozvolní koronavirová opatření. Britské vládě také pohrozil soudy.

Článek

Ať se stane cokoli, svá divadla otevřu, říká světoznámý muzikálový skladatel Andrew Lloyd Webber. A je připraven za to být zatčen. Reaguje tak na pochyby britské vlády o rozvolňování koronavirových opatření, k nimž by podle předběžného plánu mělo dojít 21. června.

Kabinet Borise Johnsona však čelí tlaku ze strany předních epidemiologů a expertů, kteří trvají na tom, že velké uvolnění restrikcí má být odloženo. Podle ministra zdravotnictví Matta Hancocka vláda stojí před obtížným rozhodnutím. Proces návratu britské společnosti do normálu může podle nich zabrzdit koronavirová mutace delta, dříve označované jako indická mutace. Ta se v posledních týdnech stále častěji objevuje u covidových pacientů ve Velké Británii. Mutace, která je podle tamních úřadů o 40 procent nakažlivější, komplikuje zvládání pandemie a je hlavní příčinou alarmujících statistik. Definitivní rozhodnutí ohledně rozvolnění opatření by vláda měla přijmout 14. června, média ale uvádí, že Johnsonův kabinet je může odložit o dva týdny, tedy do 5. července.

Kdo je Andrew Lloyd Webber?

Světoznámý anglický muzikálový skladatel. Narodil se do rodiny hudebního pedagoga a skladatele Williama Lloyda Webbera. Je známý především díky muzikálu Podoby lásky (1989), Jesus Christ Superstar (1973), Kočky (1994), Evita (1996) či Fantom Opery (2004).

Muzikálový skladatel Lloyd Webber si ale myslí, že takový scénář významně ohrozí kulturní odvětví. Divadelní svět podle něj během covidové doby zažil obrovské ztráty. V rozhovoru, který poskytl listu Telegraph uvádí, že jeho divadla kvůli koronavirové pandemii a restrikcím už dlouhou dobu trpí „akutním finančním stresem“. Přispět ke zlepšení situace by ale podle představ umělce mohlo úplné zrušení zavedených zákazů. Zda k tomu skutečně dojde, zatím není jasné.

I když vláda očekávané znovuotevření odloží, Lloyd Webber je ochoten svá divadla otevřít. „Chystáme se otevřít, ať se stane cokoliv,“ říká. Ať přijdou do divadla a zatknou nás," dodává skladatel, který je také přesvědčen, že koronavirus se v divadlech nešíří. Podle anglické legendy jsou totiž „absolutně bezpečná“ veřejná místa.

S uvolněním restrikcí souvisí také premiéra jeho muzikálu Popelka. Jedná se o sedmnáctý muzikál Lloyda Webbera a o jeho první muzikál za posledních šest let. Umělec věří, že lístky na speciální předpremiéru Popelky, která je naplánována na 25. června, budou hned vyprodány. Světová premiéra se podle jeho slov má uskutečnit o tři týdny později v londýnském divadle Gillian Lynne. Rozpočet muzikálu činí 6 milionů liber (zhruba 176 milionů korun) a autorem scénáře je 35letá herečka a režisérka Emerald Fennellová, která je také nositelkou Oscara. Fennellová se proslavila v seriálu o královské rodině Koruna a za scénář k filmu Nadějná mladá žena si odnesla nejvyšší ocenění.

Zažalujeme vás, říká umělec

Týmová práce nad muzikálovou verzí Popelky začala už v roce 2018 a původně si její premiéru diváci měli užít v srpnu loňského roku. Kvůli pandemii ji ale museli odložit. Nyní nad premiérou Webberova muzikálu znovu visí otazník. „Pokud vláda ignoruje svou vlastní vědu, náš případ se stane základem všech soudních sporů proti nim, cituje Telegraph slova Lloyda Webbera. Ten zároveň dodává, že pokud ke znovuotevření divadel nedojde, britskou vládu zažaluje, nebo ji požádá o spravedlivé odškodnění.

Nyní Lloyd Webber vlastní v kulturním centru Londýna, West Endu, sedm divadel. Měsíční údržba uzavřených divadel, kde se hraje Webberova produkce, ho stojí milion liber (zhruba 29 milionů korun). Podle jeho slov se během koronavirové pandemii musel přestěhovat a kvůli finančním potížím si údajně půjčil 50 milionu liber (zhruba 1,4 miliardy korun).

Lloyd Webber je také přesvědčen, že Johnsonův kabinet moc nerozumí tomu, jak divadla fungují. Nyní mu kvůli tomu zřejmě dochází trpělivost, píší britská média. „Bohužel vláda vnímá divadlo jenom jako něco příjemného, nikoliv jako něco nutného,“ říká a dodává, že s předsedou vlády se nezná osobně a že Johnson žádný zájem o kontakt neprojevil.

„Na hudbu myslím pořád“

„Nevím, kdy, kde a jak jsem začal milovat muzikály, ale nepamatuji si čas, kdy jsem je neměl rád,“ říká 73letý skladatel, kterého list označuje za poklad britského divadla, který se rodí jednou za generaci. Sám Andrew Lloyd Webber přiznává, že na hudbu myslí pořád a vždycky má v hlavě 30 až 40 melodií, „které ještě nenalezly svůj domov“. Říká také, že svým kritikům věnuje jen malou pozornost, žádné negativní recenze ho od práce neodradí a že lichotivá hodnocení ho nepřesvědčují, že je národním pokladem. „Nikdy nepřemýšlím o tom, jak mě vnímají. Jen jdu dál a rád dělám to, co chci,“ uvádí muzikálová legenda.

Reklama

Související témata:

Doporučované