Hlavní obsah

Mistrovství České republiky v autostopu. Nejhůře se stopuje ve Švédsku, říkají účastníci závodu

Jak probíhá Mistrovství České republiky v autostopu?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Týden zážitků a neuvěřitelného dobrodružství – to je Mistrovství České republiky v autostopu. Šestý ročník Mistrovství ČR v autostopu se zaměřil na severní státy. Vítězové ujeli za týden stopem 5 700 kilometrů.

Článek

Začínali v Praze, pokračovali do Německa, Dánska, Švédska, Finska, Estonska, Lotyšska, Litvy, Polska a zpět do Prahy. Trasa není pro žádnou posádku stejná, ale důležité je, aby dvojice projela určité body, kde se plní různé úkoly.

Soutěžící vezou v batohu GPS. Navíc musejí dodržovat i povinné pětihodinové pauzy a vedení závodu neustále informovat.

Mistrovství se jede ve dvojicích, ve složení žena-muž. Dvě ženy byly příliš rizikové a dvěma mužům se pro změnu bojí lidé zastavovat.

„Také je potřeba dobrá nálada, barevné oblečení, chtít komunikovat, nebát se oslovovat lidi například na benzínkách,“ popisuje účastnice Mistrovství České republiky v autostopu Eva Radilová.

Nejhůře se účastníkům šampionátu stopovalo na jihu Švédska. Tamní lidé přiznávají, že mají obavy kvůli imigrantské vlně. „Tam jsme čekali asi dvě a půl hodiny, ale jinak jsme průměrně čekali půl hodiny nebo hodinku,“ říká Eva Radilová.

„Ten, kdo stopuje, tak je většinou pohodář, vyznává alternativní způsob dopravy a je to i určitý životní styl. Zastaví mu člověk, který je podobně naladěný, člověk, který si chce popovídat a nemá problém stopaře vzít a pomoci mu,“ říká účastník Mistrovství České republiky v autostopu Tomáš Čech.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované