Hlavní obsah

Místy i stoletá voda. Záplavy už se dotkly každého třetího Australana

Foto: Profimedia.cz

Zaplavené silnice komplikují evakuaci místních. Záplavy v Austrálii v některých oblastech dosáhly na úroveň padesátileté až stoleté vody.

Reklama

Australští meteorologové varovali před další vlnou prudkých dešťů a bouřek, které mohou trvat až do druhé poloviny týdne. Evakuovány byly tisíce lidí. Padesátiletou vodu v některých částech označují dokonce za stoletou.

Článek

Záplavy na jihovýchodě Austrálie pokračují. Meteorologové opět vydali varování před prudkými lijáky a bouřkami, které by měly udeřit v pondělí večer. Se „silným deštěm, větrem a abnormálními přílivy a odlivy“ by měla oblast počítat i v následujících dnech.

Až 18 tisíc lidí muselo být evakuováno ze zaplavené oblasti státu Nový Jižní Wales. Premiérka státu Gladys Berejiklianová označila 38 regionů za katastrofické zóny. Úřady vydaly 28 evakuačních nařízení a další místa jsou před potenciálním nebezpečím varována.

+2

Záplavy si dosud žádnou lidskou oběť nevyžádaly, což Berejiklianová označuje „za malý zázrak vzhledem k tomu, co se děje“. Přesto jsou záplavy pro zemi katastrofální a vyhlídky zatím dobré nejsou. „Padesátiletá“ a v některých částech až „stoletá voda“ by podle předpovědí měla tamní obyvatele trápit ještě celý týden. Úřady proto varují, aby se na situaci lidé připravili, sledovali informace a s případnou evakuací neotáleli.

„Nevybavuji si, že by kdy v naší historii byly takovéto extrémní výkyvy počasí v tak rychlém sledu za sebou a uprostřed pandemie,“ řekla Berejiklianová, která poukázala na loňské extrémní sucho a rozsáhlé požáry.

Deště jsou přitom „mimořádné“. V některých lokalitách spadlo až 900 mm vody. V ohrožení jsou podle úřadů aktuálně nejvíce nízko položené oblasti na severu státu, západ Sydney, centrální pobřeží a údolí řeky Hawkesbury.

Jsou to právě vylité řeky Hawkesbury a Nepean, které obklopují metropolitní část Sydney, a zásobárna pitné vody pro metropoli Warragamba, jež se silnými dešti působí obrovské problémy. Podle úřadů přehrada Warragamba vypouští přibližně 500 gigalitrů denně. Z různých částí státu tak muselo být evakuováno 18 tisíc lidí. Z toho 3 tisíce ze Sydney.

Pozornost sociálních sítí získalo například video, kde voda odnáší v přímém přenosu dům mladému páru přesně v den jejich plánované svatby. Zavřeno muselo být i 150 škol a letiště Newcastle poblíž Sydney, kde došlo k zatopení jedné z drah.

Řeky Hawkesbury a Nepean se podle úřadů rozvodnily do podobné míry naposledy v roce 1961. Australský premiér Scott Morrison uvedl, že pro těžce postižené záplavami chystá finanční kompenzační plán.

Úřady dále evidují domy poškozené od malého tornáda, které se prohnalo západem Sydney v sobotu, a sesuvy půdy. Kromě státu Nový Jižní Wales se se záplavami o víkendu potýkal také jihovýchod státu Queensland, včetně města Brisbane a Zlatého pobřeží.

Podle australských meteorologů jsou prudké deště a loňské rozsáhlé požáry dopadem změn klimatu. Dodávají, že pro Austrálii nebudou v následujících letech ojedinělé.

Zastavena musela být i očkovací kampaň v Sydney a okolních zónách.

Reklama

Doporučované