Hlavní obsah

O2 začalo s kompletní výměnou své sítě. Chystá se na 5G

Šéf O2 Jindřich Fremuth popsal 5G plány společnosti.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

O2 chystá velkou změnu. Firma začala s výměnou celé radiové sítě a spolu s novými technologiemi postupně zapíná 5G. „Myslím si, že mít do dvou let 50 procent populace není nedosažitelné,“ říká šéf operátora Jindřich Fremuth.

Článek

Mobilní operátor O2 začal s obří obměnou celé své radiové sítě. Spolu s tím v jednotlivých místech zapíná i technologii 5G.

Šéf O2 Jindřich Fremuth pro Seznam Zprávy odkryl i harmonogram výměny: začíná se na Praze 5 a v jedné z příměstských pražských lokalit, a budou následovat další města. „Teď budeme měnit kompletně celou radiovou síť ve spolupráci s naším dodavatelem CETIN. Postupně budeme po republice vyměňovat starší technologii za novou od firmy Ericsson a zároveň s tím zapínat 5G. Představte si to tak, že se kompletně mění antény a veškerá radiová technologie, která je na ně napojená. Přitom bude docházet k několikaměsíčnímu testování, při kterém budeme zkoumat optimální nastavení sítě,“ říká Fremuth.

Rychlejší než „jízdní řád ČTÚ"

O2 slibuje, že chystaná výměna bude rychlejší než to, co stanovuje regulátor. Podle jízdního řádu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) by mělo do pěti let dostat službu 70 procent zákazníků.

„Já můžu říct, že náš rozběh bude mnohem rychlejší. Budeme pochopitelně začínat od nejhustěji obydlených oblastí. Určitě bude velký fokus na Prahu. Nebude se ale jednat jenom o velká města, v podstatě půjdeme na úroveň okresů,“ říká Fremuth.

Na otázku, zda do dvou let bude mít operátor pokrytou polovinu populace, pak odpovídá, že to nepotvrdí, ani nevyvrátí. „Není to daleko od reality. Myslím si, že do dvou let mít padesát procent populace není nedosažitelné,“ dodává s tím, že tato ambice se dá naplnit, ale nic nechce slibovat.

Pro lidi 5G znamená rychlejší data v mobilu a síť vhodnou pro připojení budoucích chytrých zařízení – třeba domácích spotřebičů. Pro firmy pak možnost budování uzavřených podnikových sítí, které časem mohou nahradit dnešní Wi-Fi. Pilotní provoz 5G operátor spustil v několika málo městech – například v Kolíně, Bílině či Plzni. „Vyzkoušeli jsme si vlastnosti sítě v reálném provozu,“ říká Fremuth s tím, že třeba rychlost přenosu dat je ve srovnání se 4G sítí v Praze řádově trojnásobná. „Pak je tam pochopitelně mnohem rychlejší odezva, která umožňuje mnohem interaktivnější práci mezi koncovým zařízením a serverem,“ dodává Fremuth.

5G konkurence

Na rozvoji sítě 5G pracují i další operátoři. T-Mobile spustil 5G sítě na začátku listopadu v Praze a v Brně. A loni operátor uvedl do provozu první 5G kampusovou síť ve spolupráci s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava.

Vodafone je zatím nejdál. Operátor spustil komerční 5G síť pro své zákazníky 1. října 2020. Na stávajících technologiích pak nedávno pokrytí rozšířil na dalších 130 měst a obcí, což dohromady dává zhruba pětinu populace.

Reklama

Doporučované