Hlavní obsah

Jízdenka do normálního života? Očkovací pas zařídí cestu k moři i do kina

Foto: Common Project

Aplikace umožní vygenerování zdravotního dokladu ve formě QR kódu, který bude možné zobrazit komukoliv bez odhalení dalších citlivých informací.

Reklama

Ve světě sílí myšlenka na vznik takzvaných očkovacích pasů. Těmi by se lidé mohli prokazovat, kdyby chtěli cestovat do zahraničí nebo jít na koncert. Český byznys by je uvítal, postoj vlády je ale nejasný.

Článek

Ve světě vzniká několik projektů, které mají vést ke vzniku „očkovacích pasů“, pomocí nichž by se mohli lidé prokazovat takřka kdekoliv na světě.

Zatímco Česko se prozatím spokojilo s papírovým certifikátem o očkování, otázkou očkovacích průkazů se začala v minulých týdnech zabývat ženevská nezisková organizace The Commons Project ve spolupráci se Světovým ekonomickým fórem. Snaží se vyvíjet aplikaci do telefonu s názvem CommonPass.

Uživatelé této aplikace by do ní v budoucnu mohli ukládat informace o svém současném stavu, výsledcích PCR testů a očkování proti koronaviru. Vše by pak mělo sloužit právě jako „očkovací pas“, který by měl lidem usnadnit vstup nejen za hranice země, ale také například na všechny kulturní a sportovní akce. CommonPass by mohl také sloužit jako vstupenka na pracoviště uživatelů. O novince informovala americká CNN.

Aplikace podle vývojářů zároveň umožní uživatelům vygenerování zdravotního dokladu nebo průkazu ve formě QR kódu, který bude možné zobrazit komukoliv bez odhalení dalších citlivých informací. Pokud jde o cestování, aplikace informuje o požadavcích na zdravotní průkazy v místech odletu a příletu na základě konkrétního itineráře.

V současné chvíli ale nejde o jedinou variantu, na které se v rámci testování a očkování proti covidu-19 pracuje.

Podobný problém řeší Evropská komise, která hledá spolu s členskými státy způsob, jak pomoci občanům EU prokázat se před vstupem do letadla, že jsou očkovaní proti covidu. Některé letecké společnosti to totiž začnou vyžadovat.

Riziko - různá účinnost vakcín

Nad iniciativou očkovacích průkazů však v současnosti stojí stále mnoho otazníků. Na hranicích jednotlivých zemí se bude pravděpodobně rozhodovat o vstupu jednotlivce do země na základě typu vakcíny, které se od sebe liší účinností.

„Stále nevíme, zda očkovaní lidé mohou přenášet infekci,“ řekla Julie Parsonnetová, specialistka na infekční onemocnění ze Stanfordské univerzity. A dodala, že dokud tato otázka nebude zodpovězena, nebude jasné, zda budou pasy účinné.

Postoj Česka nejasný

Pokud jde o Česko, Ministerstvo zdravotnictví se v současné době odkazuje na svou Strategii očkování proti nemoci covid-19, kde se ale o žádném certifikátu nebo jiné variantě se stejnou myšlenkou prozatím nehovoří. Postoj Česka tedy zůstává i nadále nejasný. Bližší informace české Ministerstvo zdravotnictví nesdělilo.

Zástupci cestovních kanceláří či kulturních akcí se na nápad na vznik očkovacího pasu dívají poměrně pozitivně. Mohlo by to totiž rychle pomoci obnovit jejich byznys.

„K zavedení takzvaného očkovacího pasu máme v současné době neutrální postoj. Pokud bude taková forma veřejně akceptována, nezbyde než ji přijmout za svou. Obáváme se však toho, že byrokracie předběhne realitu. V praxi tedy vznikne očkovací pas, ale zároveň některým lidem nebude umožněno být včas očkován - a tím jim bude pak znemožněn vstup do některých zemí, které budou vakcínu vyžadovat. Pro ně to bude znamenat prakticky uzavření hranic. Překonat to bude pro cestovatele tvrdý oříšek,“ vysvětluje obavy Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Očkovací pas by měl být využitelný kromě oblasti cestování také pro kulturu a zábavní sektor. Podle Michala Thomese, ředitele festivalu Rock for People, by podobná iniciativa mohla být ku prospěchu. „Minimálně na nějaké přechodné období to může být cesta k návratu k hromadným akcím. Koncerty ani festivaly nehrají žádnou významnou roli v šíření epidemie, ale bude potřeba také eliminovat strach, který v lidech pandemie probudila. Toto může pomoci,“ říká Thomes.

Svůj smysl v očkovacích pasech vidí také předseda představenstva a generální ředitel společnosti Bestsport, O2 areny a O2 universa Robert Schaffer. „Za nás je to určitě reálnější scénář než testování několika tisíců lidí přímo před samotným koncertem,“ říká šéf O2 areny.

„Slyšíme, že očkování bude dobrovolné, ale domnívám se, že mnoho společností si při poskytování svých služeb prokázání očkování vynutí, už jen z důvodu, aby mohly rozjet byznys dříve,“ dodává Robert Schaffer pro Seznam Zprávy.

Oslovení představitelé vybraných sektorů se však shodují v jednom. Podle nich nelze očekávat, že právě kultura a zábavní průmysl budou v tomto ohledu průkopníky očkovacích pasů. Zdá se totiž, že právě hromadné akce budou ty poslední, jejichž konání odpovědné úřady umožní. Velký tlak na očkovací průkazy se podle nich dá naopak očekávat například při létání, respektive jakémkoli cestování do zahraničí.

„Čekal bych, že minimálně v tomto roce se s tím setkáme. A následně se od něj bude opět ustupovat, stejně jako když nikdo při vstupu do lesa nekontroluje, zda jste očkovaný proti klíšťové encefalitidě,“ říká v závěru rozhovoru Schaffer.

Kolem celého zavádění očkovacích pasů krouží také velké technologické firmy. Americká mezinárodní technologická společnost IBM vyvinula vlastní aplikaci Digital Health Pass, která stejně jako CommonPass shromažďuje informace o testech na covid-19, teplotních kontrolách nebo záznamy o očkování. Informace se pak ukládají do mobilní peněženky.

Zároveň se nezapomíná ani na ty, kteří nepoužívají chytré telefony nebo nemají přístup k internetu. Několik společností v rámci iniciativy COVID-19 Credentials Initiative také vyvíjí čipovou kartu, která je prostředníkem mezi tradičními papírovými očkovacími průkazy a online verzí.

Reklama

Doporučované