Hlavní obsah

Mladá Boleslav nabídne půjčky lidem postiženým pádem Bohemia Energy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Mladá Boleslav nabídne bezúročné půjčky obyvatelům postiženým pádem společnosti Bohemia Energy. Žádat o ně budou moci senioři, handicapovaní, rodiče samoživitelé a rodiny pobírající dávky v hmotné nouzi nebo příspěvek na bydlení.

Článek

Město prozatím na tento účel uvolnilo z rozpočtu šest milionů korun, v případě zájmu ho může navýšit.

O půjčky bude možné žádat od středy, kdy magistrát zároveň otevírá ve svých prostorách ve velké zasedací místnosti centrum pomoci pro lidi, kteří se ocitli v režimu dodavatele poslední instance. Návštěvníkům nabídne mimo jiné poradenství, například jim pomůže se změnou dodavatele a opuštěním režimu dodavatele poslední instance. Zároveň si lidé budou moci v centru sjednat půjčku. „Věříme, že lidem pomůžeme překlenout tuto nepříjemnou situaci,“ uvedl Nwelati.

Půjčka od města je určena na pokrytí rozdílu mezi dosavadní zálohou a zálohou u dodavatele poslední instance. Lidé si budou moci půjčit na úhradu maximálně tří splátek, respektive tří rozdílů mezi původními a novými zálohami. Měli by splácet 1000 až 1500 korun měsíčně, maximální doba splácení je 18 měsíců. Kdyby to mělo být na delší dobu, muselo by prodloužené půjčky schválit zastupitelstvo. U půjček do 18 měsíců stačí podle Nwelatiho schválení radou města.

O půjčku budou moci žádat lidé pobírající starobní nebo invalidní důchod, rodiče samoživitelé, kteří se starají o nezletilé dítě, rodiny pobírající dávky v hmotné nouzi nebo příspěvek na bydlení.

Centrum pomoci bude pro zájemce otevřeno od 8:00 do 16:00. Návštěvníci budou muset dodržovat protiepidemická opatření, mít nasazené respirátory a prokázat se antigenním či PCR testem nebo mít dokončené očkování. Vedení magistrátu odhaduje, že poradenství by mohlo využít kolem 3000 obyvatel města, na podmínky půjčky jich dosáhne asi 600. Pokud bude o půjčky velký zájem, mohlo by město uvolnit na tento účel další peníze. Mladá Boleslav má zhruba 45.000 obyvatel.

Lidem postiženým pádem Bohemia Energy se rozhodl pomoci také kraj, který pro ně zřídil krizovou infolinku. Funguje na čísle 800 710 710 každý všední den od 8:00 do 16:00. Mimo tuto dobu je možné zasílat dotazy na e-mail ptejtese@kr-s.cz.

Skupina Bohemia Energy ukončila činnost v polovině října a kolem 900.000 jejích odběratelů si musí hledat nové dodavatele energií. Dosud největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku to zdůvodnilo přetrvávajícím extrémním růstem cen energií na velkoobchodních trzích.

Reklama

Doporučované