Hlavní obsah

Mladá Britka lhala o znásilnění. Kyperský soud jí dal druhou šanci

Foto: Profimedia.cz

Obžalovaná Britka a její matka při příchodu do budovy kyperského soudu.

Reklama

Devatenáctiletá Britka, která na Kypru podle tamního soudu křivě obvinila dvanáct Izraelců ze znásilnění, se může vrátit zpátky do Spojeného království. Soud nakonec rozsudek zmírnil a teenagerka ze soudního jednání odešla se čtyřměsíční podmínkou s odkladem na tři roky. Musí také zaplatit pokutu ve výši 140 eur. Otazníky kolem toho, co se skutečně stalo, zůstávají.

Článek

„Vrací se domů,” vykřikovala radostně matka dívky na příznivce před soudem poté, co spolu s dcerou opustila budovu. Soudce Michalis Papathanasiou se podle serveru Sky News rozhodl dát dívce „druhou šanci” a zmírnění trestu odůvodnil nízkým věkem dívky, jejím psychickým stavem, závislostí na antidepresivech nebo skutečností, že Britka přiznala chybu a svá obvinění stáhla.

Od soudu devatenáctiletá žena odešla s pláčem a s obličejem v dlaních. Do Británie se podle jejího právníka vrátí ještě během úterý. „Rozsudek, díky němuž se dívka může vrátit domů, sice vítáme, rozhodnutí ale zpochybňujeme a dál budeme bojovat za její nevinu. Pokud to bude potřeba, případ dovedeme až k Evropskému soudu pro lidská práva,” prohlásil podle deníku The Guardian britský právník mladé ženy Lewis Power. Proces dívku podle něj „připravil o důstojnost a základní lidská práva” a ona teď kvůli případu „trpí posttraumatickou poruchou, což mělo vliv na její duševní zdraví”.

Mladou Britku přijely před budovu soudu podpořit desítky lidí. Někteří kvůli tomu dokonce přiletěli z Izraele. V rukou drželi cedule s nápisy „Nejsi sama” nebo „Věříme ti”.

Foto: Profimedia.cz

Ženy, které přišly mladou dívku podpořit.

Dívka z britského Derbyshiru ohlásila v polovině července loňského roku na policii v kyperské obci Agia Napa, že ji znásilnil tucet Izraelců. Policie tedy dvanáctku chlapců mezi patnácti a dvaadvaceti lety zatkla, po deseti dnech je ale opět propustila, jelikož Britka svá obvinění stáhla.

Situace se ale později otočila proti ní – policisté ji totiž zadrželi a soud ji v říjnu obžaloval z pomluvy. Kyperský soud ji z tohoto skutku na konci prosince z činu usvědčil a dívce hrozil až roční pobyt ve vězení a pokuta ve výši 1 500 eur. Proti rozsudku se posléze protestovalo na Kypru i v Británii.

Záznam z mobilů několika dříve zatčených Izraelců podle soudce svědčil o tom, že žena s nimi měla pohlavní styk dobrovolně, přičemž o tom posléze lhala „z pocitu zostuzení”, když zjistila, že si ji muži nahrávají. Její právníci ale oponovali s tím, že Britka na videu izraelským mužům, kteří vstupují do hotelového pokoje, říká, ať odejdou.

Po návratu Izraelců domů se tehdy podle deníku The Times objevilo další video, na kterém je vidět, jak je na letišti vítají jejich rodiny, otevírají při tom lahve šampaňského a zpívají „Ta Britka je k*rva”.

Reklama

Doporučované