Hlavní obsah

Mladá řidička neočistila auto od sněhu a zabila chodkyni, která šla na mši. Dostala tříletou podmínku

Mladá motoristka špatně očistila přední sklo své felicie a na přechodu v Žarošicích na Hodonínsku usmrtila chodkyni.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Řidiči při mrazivém počasí podceňují údržbu auta. Odvolací Krajský soud v Brně řešil ojedinělý případ s fatálními následky. Žena před jízdou neočistila auto od námrazy a na přechodu v Žarošicích usmrtila chodkyni, která šla na mši. Dostala tříletou podmínku, odvolací krajský soud navýšil odškodnění pro oběti.

Článek

Na začátku byl běžný ranní spěch a nedbalost. Listopadové ráno z roku 2016 si však bude dvaadvacetiletá žena pamatovat celý život. Špatně očistila přední sklo své felicie a na přechodu v Žarošicích na Hodonínsku usmrtila chodkyni. Sedmapadesátiletá žena mířila na mši do kostela.

Odvolací Krajský soud v Brně ve středu potvrdil tříletou podmínku pro mladou řidičku a čtyřletý zákaz řízení, ale navýšil odškodnění pro tři pozůstalé sourozence. Odsouzená jim musí zaplatit celkem tři čtvrtě milionu korun. Podle krajského soudu měla jít do vězení, výrok soudu nižšího stupně je už ale pravomocný.

Hodonínský okresní soud loni přiznal odškodnění většině příbuzných. Poškozených se přihlásilo celkem 26, pěti dětem, manželovi a otci soud přiřkl po půl milionu korun, třem sourozencům pak každému 250 000 korun. Proti tomuto se trojice sourozenců odvolala. „Panovala u nich velmi silná vazba, vzájemně si pomáhali, byli na sobě závislí. Navíc jim asi před 28 lety při tragické události už jeden sourozenec zemřel,” uvedl jejich zmocněnec Jiří Hudec.

Krajský soud každému ze sourozenců nově přiznal dalších sto tisíc odškodného navíc.

Podle odborníků i policie je případ s tak fatálním koncem ojedinělý. „Řidiči si často ve spěchu neuvědomují možné následky. Pokud se něco takového stane, nadosmrti se jim vracejí nepříjemné okamžiky z nehody. Navíc to znamená újmu majetkovou i finanční,” uvedla koordinátorka Bezpečnosti silničního provozu Veronika Vošická Buráňová.

Reklama

Doporučované