Hlavní obsah

Nejhorší sesuv půdy v dějinách země. Norové vzdali naději, že najdou přeživší

Foto: Profimedia.cz

Sesuv půdy v obci Ask si vyžádal sedm obětí, tři lidé se stále oficiálně pohřešují.

Reklama

Šest dní po sesuvu půdy na jihu Norska záchranáři vzdali naději, že by mohli pod troskami ještě najít přeživší. Sesuv v obci Ask si vyžádal sedm obětí, šest z nich záchranáři identifikovali. Tři další lidé se stále pohřešují.

Článek

Středeční sesuv půdy byl nejhorší v moderní historii Norska, táhl se v délce 700 metrů a šířce 300 metrů. V obci Ask ležící asi 25 kilometrů severovýchodně od Osla se zřítilo nejméně devět domů, úřady musely evakuovat asi tisícovku místních obyvatel.

„I když už nemáme naději, že najdeme přeživší, s pátráním nekončíme,“ řekla v úterý agentuře DPA místní policejní velitelka Ida Melboová Öysteseová. Podle ní se záchranná část akce mění na fázi, během které se budou hledat těla tří zbývajících pohřešovaných, tedy dvou dospělých a 13leté dívky. „Ti, kteří zemřeli, zemřeli relativně rychle,“ dodala policejní šéfka.

Mezi oběťmi je i mladá tříčlenná rodina, která se měla brzy rozrůst o dalšího potomka. Záchranáři našli během víkendu v sutinách rodinného domu dvouletou Almu a jejího otce Björna-Ivara Grymyr Jansena, v pondělí pak záchranáři identifikovali i jeho ženu Charlot, která byla ve vysokém stupni těhotenství, informuje The Daily Mail. Tři další oběti pak policie identifikovala jako Lisbeth Neraasovou, jejího syna Mariuse Brustada a Eirika Grønolena.

Ještě v pondělí přitom svitla naděje, když zasahující záchranáři našli ve vzduchové kapse jednoho ze zavalených domů živého psa, který byl „v dobrém stavu“, píše Deutsche Welle. „Máme velkou radost a motivuje nás to, abychom pokračovali v tvrdé práci,“ řekl jeden ze záchranářů Göran Syversen ještě před tím, než se rozhodlo o ukončení pátrání po přeživších. V jednu chvíli se záchranných operací účastnilo až pět týmů specialistů.

Záchranáře pak v neděli navštívili členové norské královské rodiny včetně krále Haralda, královny Sonji a korunního prince Haakona, kteří v místním kostele zapálili svíčky na památku obětem tragédie. Navštívili také pozůstalé a evakuované osoby v hotelu Olavsgaard ve Skjettenu. „Mám potíže najít slova, protože toto je opravdu hrozné,“ řekl král během návštěvy. „Tato hrozná událost ovlivňuje nás všechny. Soucítím s těmi, pro které začal nový rok smutkem a nejistotou,“ uvedl panovník ve svém prohlášení.

Při pátrání v mrazivých teplotách záchranářům pomáhali psi a také vrtulníky a bezpilotní letouny vybavené termokamerami. Právě silné mrazy jsou kromě času, který uplynul od sesuvu, jedním z důvodů, proč se záchranáři vzdali naděje na nalezení přeživších.

Reklama

Související témata:

Doporučované