Hlavní obsah

Mladá žena spojila Korán a koronavirus. Soud ji poslal do vězení

Emna Šarkíová.

Reklama

Mladou Tunisanku poslal soud na šest měsíců do vězení za to, že v parodickém příspěvku na Facebooku spojila Korán s koronavirem. vyzývala přitom lidi, aby zůstávali doma a myli si ruce.

Článek

Sedmadvacetiletá blogerka Emna Šarkíová se provinila urážkou náboženství a podněcováním k nenávisti, rozhodl v úterý tuniský soud. Zločinem se stal její facebookový post ze 4. května, který mladá žena nazvala „Korona súra“, a spojila tak nemoc covid-19 s nejsvatější knihou islámu.

„Není žádný rozdíl mezi králi a otroky, sledujte vědu a ignorujte tradice,“ napsala Šarkíová ve verších napodobujících pasáž z Koránu. Žena, která je zatím na svobodě, má nyní deset dní na to, aby se odvolala, informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Lidskoprávní aktivisté protestují před soudní budovou v tuniské metropoli.

Proces se Šarkíovou, která se označuje za ateistku, už kritizovala neziskovka Amnesty International. Ve facebookovém postu šlo podle ní o „humorný text napodobující verše z Koránu, aby si udělal legraci z koronavirové situace“. Post postrádal jakékoliv podněcování k nenávisti nebo násilí, argumentuje Amnesty. Naopak obsahoval i výzvu k tomu, aby lidé zůstávali doma a myli si ruce. Navíc byl vtipný.

Tunisko patří ve Středomoří k nejméně postiženým zemím koronavirem. Nemoc si zde vyžádala jen 50 lidských životů, nakažených je v zemi zhruba 1 300 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované