Hlavní obsah

Očkujte se, vyzývá rektor Zima. Zvolil by model jako v tramvaji

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlové je rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Reklama

Článek

Dvanáct odborníků včetně rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy kritizuje postup proti koronaviru. Nelíbí se jim způsob testování a rady odborníků z MeSES, kterým naslouchala vláda. Jaké pro to má argumenty?

Hostem Ptám se já je rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

„Jsme pokusní králíci v rukou teoretických imunologů, matematiků a experimentátorů, kteří si tu modelují různé situace. A je tady deset milionů lidí – ‚pokusných králíků‘,“ komentoval Zima v rozhovoru pro Seznam Zprávy rozhodování vlády a jejích poradních orgánů už začátkem roku.

Totální izolace podle něj nebyla dobrým krokem a dodal, že mladá a zdravá populace by se měla raději promořovat. Později dokonce prohlásil, že mladí by se měli obejít i bez očkování.

Ptám se já ale svůj výrok upravil. Prý se má očkovat každý, kdo o to má zájem, nemělo by se ale podle něj tlačit na očkování skupin pod 16 let, protože pro ně ještě nejsou vakcíny schválené. Důležité podle Zimy je, aby dostali prioritu starší a ohrožené skupiny obyvatel, kde je stále velké množství nenaočkovaných. „Ať se mladí jdou očkovat, ale ať dají přednost starším, stejně jako v tramvaji,“ řekl Zima.

Podle rektora Univerzity Karlovy jsou často vytržena z kontextu i některá jeho prohlášení o pandemii, která následně mohou vyznít „extravagantně“. „Od začátku jsem říkal roušky, rozestupy, hygienická opatření tam, kde jsou lidé a kde se setkávají. Ale je třeba k tomu přicházet s rozvahou a ne všechno řešit plošně,“ vysvětloval. „Jediný výrok, který bych změnil, byl o počtu mrtvých,“ dodal Zima s tím, že za rok od vypuknutí pandemie se jeho názor změnil.

Zimovi ovšem vadí, jak se o pandemii informuje. Dle novinových titulků podle něj od podzimu kolabovalo zdravotnictví a přitom na kolaps nedošlo. „Po bitvě je každý generál, kdyby to selhalo, tak bychom si tady nepovídali. Když selže stát, tak v něm přestane všechno fungovat, a to se tady nestalo. Ale je pravda, že řada věcí se měla řešit rozumněji,“ dodal Zima s tím, že měla být opatření logičtější, jasnější a jednodušší.

Rektor Zima zkritizoval také to, že mezi politiky bylo příliš mnoho „velitelů“. Těmi měli podle něj být hlavní hygienička, premiér a ministr zdravotnictví. Poradní komise by podle Zimy neměly do veřejného prostoru vstupovat tak, jak tomu doposud bylo, protože to mate občany.

Co mu vadí na řízení epidemie? A neměl by své výroky lépe jako hlava nejrespektovanější a nejstarší české univerzity lépe vážit? Plánuje kandidovat na prezidenta?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo si ho pusťte ve videu:

„Jediný výrok, který bych změnil, byl o počtu mrtvých,“ řekl v Ptám se já rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované