Hlavní obsah

Mladé Poláky zprostí daně z příjmu. Polsko nechce, aby utíkali do zahraničí

Zrušení daně z příjmu jako zbraň v boji o udržení mladých v Polsku v zemi.

Reklama

Zákon, který zavádí nulovou sazbu daně z příjmu poplatníkům do 26 let schválili na začátku měsíce polští poslanci. Slibují si od něj řešení dlouhodobého problému s odlivem mladých lidí pryč ze země.

Článek

Být mladým Polákem ještě nikdy nebylo tak lukrativní. Tak komentuje CNN polský zákon, který vejde v platnost už 1. srpna. Polská vláda doufá, že se díky novému daňovému zákonu podaří udržet mladé lidi ve státě. Zejména v posledních 15 letech, tedy od té doby, co je Polsko součástí EU, se počet Poláků, kteří odešli do zahraničí za prací, dramaticky zvýšil.

Polský premiér Mateusz Morawiecki řekl, že zákon přinese nové příležitosti pro mladé lidi tak, „aby odpovídaly těm, které jsou dostupné na západě".

Jde také o splnění jednoho z velkorysých slibů vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), daných ještě před květnovými volbami do Evropského parlamentu. Polsko na podzim čekají parlamentní volby.

Osvobozeny od daně mají být příjmy do 85 528 zlotých (přes 513 000 Kč) za fiskální rok. Letošní úleva, týkající se tedy pěti měsíců, je tak omezena na 35 636 zlotých (214 000 Kč). Příjmy přesahující danou hranici budou zdaněny běžnou sazbou, což znamená 18 procenty. Na osvobození od daně vydělají podle odhadů asi dva miliony mladých Poláků a Polek.

Letos má daňová úleva připravit veřejné finance o 950 milionů zlotých (5,7 miliardy Kč), v dalších letech o 2,45 miliardy zlotých (14,7 miliardy Kč).

Téměř 2 miliony lidí za 15 let

Když premiér Morawiecki prosazoval zákon v parlamentu, zmínil, že za posledních 15 let opustilo zemi 1,7 milionů lidí. „Je to stejné jako celá Varšava, obrovská ztráta ," řekl a dodal, že tento trend musí skončit a mladí lidé musí zůstat v Polsku.

Exodus mladých má negativní dopad na polskou ekonomiku, americké televizi CNN to potvrdila vrchní ekonomka z Centra pro výzkum migrace ve Varšavě Barbara Jancewiczová. „Za poslední tři až čtyři roky jsme začali zaznamenávat nedostatek pracovníků a uvědomili jsme si, že tyto lidi potřebujeme zpět," řekla Jancewiczová.

Že má Polsko skutečně problém, napovídá i srovnání s ostatními evropskými státy. Mimo území Polska žije jinde v Evropě podle letošních údajů Eurostatu něco přes 2,5 milionu Poláků, čímž se země řadí na druhé místo v žebříčku. Více je mimo území vlastního státu po Evropě rozesetých jen Rumunů – něco přes tři miliony. Polsko je pak dokonce na prvním místě v počtu občanů žijících v Evropě mimo území vlastního státu s vysokoškolským vzděláním, těch je 724 000.

Nejčastěji Poláci odchází do Spojeného království, v současnosti jich tam žije téměř jeden milion.

Nejde jen o peníze

Zda strategie polské vlády bude fungovat, se ukáže až v delším časovém horizontu. Důvodů, proč by fungovat nemusela, je ale celá řada.

Podle Jancewiczové z Centra pro výzkum migrace jsou například ve Velké Británii o tolik vyšší platy než v Polsku, že i při úlevě o daň z příjmů ve výši 18 %, zůstane rozdíl moc vysoký.

Finance navíc nejsou jediným důvodem, proč Poláci ze země odcházejí, řekla to CNN Heather Rolfová z Národního institutu ekonomického a sociálního výzkumu v Londýně s odkazem na studii provedenou na mladých polských migrantech žijících ve Spojeném království. Ze studie podle ní vyplývá, že mladí Poláci často opouští vlast v rámci touhy dospět, odpoutat se od rodiny a osamostatnit se.

Že nejde jen o peníze, potvrdila například i dvaadvacetiletá Polka žijící v Británii a pracující jako analytička v londýnském korporátu Kinga Kitowská. „Více než peníze v krátkodobém horizontu se snažím získat příležitosti," řekla Kitowská CNN a dodala, že práce, kterou má v Londýně, v Polsku jako taková v podstatě vůbec neexistuje.

Skeptická je k novému vládnímu plánu i opozice. Například poslanec Ryszard Petru tvrdí, že nový zákon pravděpodobně povede k tomu, že zaměstnavatelé úměrně s daňovou úlevou sníží platy a konečný výdělek mladých Poláků bude stejný. Petru rovněž v parlamentu mluvil o těžkostech, které budou Poláky potkávat až překlenou věkovou hranici 26 a budou muset začít daň z příjmu platit.

Reklama

Související témata:

Doporučované