Hlavní obsah

Mladé pušky i hvězdy pod tlakem. 10 Čechů, které se vyplatí sledovat v nové sezoně NHL

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Martin Nečas v dresu Caroliny.

Reklama

V noci na čtvrtek startuje nová sezona NHL, zahraje si ji na tři desítky českých hokejistů. Které se vyplatí sledovat a proč? Seznam vybral deset nejzajímavějších příběhů našich krajánků.

Článek

Jakub Voráček (Philadelphia Flyers)

Jakub Voráček má za sebou individuálně nejlepší sezonu kariéry, těžko po ní ale mohl být spokojený. Boj o Stanley Cup se Philadelphie zase netýkal a tlak na výkony ambiciózní organizace každým rokem sílí. To se týká i největších hvězd: Jakub Voráček spolu s Claude Girouxem musí dokázat, že si luxusní smlouvy nezasloužili jen kanadskými body. Ale že jsou i lídry, kteří dokáží svůj tým přivést k úspěchu.

Jakub Voráček v Seznamu promluvil o penězích, tlaku i chuti reprezentovat. Podívejte se na rozhovor s druhým nejlepším českým hokejistou roku 2018.Video: Adam Sušovský

David Pastrňák (Boston Bruins)

Od nadvlády Jaromíra Jágra se stal dvaadvacetiletý dravec prvním českým hokejistou, který ovládl vítězství v anketě Zlatá hokejka. Vysloužil si ho nejen fantastickými výkony v dresu hokejové reprezentace, ale především góly nastřílenými v dresu Bostonu. Po boku Patrice Bergerona a Brada Marchanda vyrostl v klíčového hráče Bostonu a s pětatřiceti nastřílenými brankami i v jednoho z nejlepších střelců celé soutěže. Jeho výkony sezonu od sezony rostou stejně jako ambice Bruins: Zvedne Pastrňák na konci sezony nad hlavu Stanley Cup nebo jednu z individuálních hráčských trofejí?

Ondřej Kaše (Anaheim Ducks)

Dlouhé měsíce trvalo, než se američtí komentátoři naučili jeho české jméno vůbec správně vyslovit. Teď se jim to může náramně hodit, o útočníkovi je slyšet stále víc. Kaše v minulé sezoně nastřílel dvacet branek a vysloužil si od Anaheimu novou smlouvu i velká očekávání. To nejlépe vystihují reportéři prestižního placeného portálu The Athletic: Kašeho zařadili na první místo v kategorii mladých hokejistů, kteří vylétnou mezi největší hvězdy sezony. Až za ním se umístil mladík Nico Hischier (jednička loňského draftu) nebo Jack Eichel (nejlépe placený hráč Buffala). Škoda, že první zápasy sezony Kaše vynechá. Rozjezd do sezony mu totiž zkomplikoval otřes mozku.

Filip Zadina (Detroit Red Wings)

První góly, slova chvály i úžas fanoušků. Filip Zadina má za sebou slušné entrée v Detroitu, které doprovází i částečné zklamání. Red Wings šestku letošního draftu a budoucího klíčového útočníka celé organizace nakonec nechají rozehrát jen na farmě. Zadina byl přeřazen do záložního týmu Grand Rapids, aby v několika zápasech získal herní praxi v dospělém hokeji. Jeho čas teprve přijde, pravděpodobně brzy. A může to stát za to! Ne nadarmo jej čeští experti nazývají jako generační talent, kterého český hokej neměl a možná zase ani dlouho mít nebude.

Martin Nečas (Carolina Hurricanes)

Šel tak trošku proti proudu. Místo úprku do zámořských juniorských lig zůstal doma u rodiny a válel za Kometu Brno. Devatenáctiletý Martin Nečas má za sebou dva roky i dva mistrovské tituly s Kometou Brno, kde po boku Martina Erata svou výkonností přerostl kvalitu extraligy. Že je na NHL připraven, o tom nemají pochyb ani v Carolině. S Nečasem se počítá do prvních dvou formací, v přípravě trenéry zaujal svou rychlostí, přehledem i klidem. Český reprezentant může být jedním z největších překvapení sezony.

Filip Chytil (New York Rangers)

Podobně jako Martin Nečas také on odstartuje v zámoří kariéru budoucí hvězdy. New York Rangers procházejí velkou generační obměnou a v omlazeném kádru by pro devatenáctiletého českého útočníka mělo zůstat místo. Chytil stihl v minulé sezoně za Rangers odehrát 9 zápasů (1+2), zbytek hrával na farmě. Ta by se mu letos – minimálně ze začátku – měla vyhýbat. Rangers podle všeho s českým benjamínkem počítají do druhé nebo třetí formace.

Jan Kovář (New York Islanders)

Až v osmadvaceti letech v sobě dlouholetý český reprezentant našel motivaci opustit zdánlivě pohodlný život hvězdy ruské KHL a vyrazil bojovat o místo v nejlepší lize světa. Po fantastických sezonách v Magnitogorsku si Jakub Kovář vybral New York Islanders. Že přechod z evropského kluziště nebude snadný, mu v americké metropoli dali pocítit hned v přípravě. Kovář byl v úvodu sezony přeřazen na farmu, aby si v AHL zvykl na úzký americký led a zůstal přitom v roli jednoho z lídrů týmu. S platem 2 miliony dolarů a jednocestnou smlouvou je jen otázka několika málo dní, kdy jej Islanders povolají nahoru. Anebo snad dopadne jako Vadim Šipačov, který v loňské sezoně za Las Vegas zvládl jen tři zápasy a pak s ním klub rozvázal smlouvu?

Petr Mrázek (Carolina Hurricanes)

Tohle je poslední šance v NHL, říkají mnozí hokejoví experti na adresu českého gólmana Petra Mrázka. Ten před třemi lety figuroval ve výběru brankářů pro Vezina Trophy (trofej udělovaná nejlepšímu brankáři sezony), jenže od té doby šla jeho výkonnost strmě dolů: V Detroitu o Mrázka ztratili zájem, reprezentační gólman se neprosadil ani na konci minulé sezony ve Philadelphii, kde konec sezony pozoroval jen z tribuny. Mrázek musel jít s platem dolů, v Carolině si vydělá jen 1,5 milionu dolarů. Peníze ale v tuhle chvíli nehrají roli, pokud Mrázek nezazáří, může o místo v NHL přijít: Hurricanes se pro restart kariéry jeví jako ta nejlepší volba. Mladý tým po mizerných sezonách může zabojovat o play-off, Mrázkovi se navíc uvolnila cesta do branky: Jeho konkurent Darling není žádná hvězda, před startem sezony se navíc na několik týdnů zranil. Český brankář tak začne sezonu jako týmová jednička.

Radim Šimek (San Jose Sharks)

Zapomněli jste na tohle jméno? Není divu. Radim Šimek tak trošku sešel z očí i mysli. Když minulý rok opouštěl Bílé Tygry Liberec, chtěla ho téměř celá KHL a na jeho výkonech vyloženě stála i obrana hokejové reprezentace. Šimek tehdy volil srdcem, velké ruské peníze odmítl kvůli snu zahrát si NHL. A na jeho splnění bohužel stále čeká. Ofenzivní bek strávil celou minulou sezonu na farmě v AHL, v jejím průběhu promluvil o zklamání i myšlenkách na návrat do Evropy. Přesto se rozhodl ještě jednou kousnout a v zámoří zůstat, se San Jose prodloužil smlouvu a pokusí se do NHL probít letos. Že je to po příchodu Erika Karlssona do obrany Sharks nemožné? Ale kdepak. Šimek zůstal mezi osmi obránci na soupisce prvního týmu. Premiéra mezi nejlepšími hráči světa tak může přijít už brzy. Mimo jiné i proto, že v případě dalšího přeřazení na farmu po něm z listiny waiver může sáhnout kterýkoliv jiný tým.

Tomáš Hertl (San Jose Sharks)

Tomáš Hertl má na rozdíl od Radima Šimka pozici v týmu Sharks pevnou, dokládá to smlouva na téměř šest milionů dolarů, kterou útočník se San Jose v létě podepsal. Z Hertla roste jeden z klíčových hráčů týmu, jehož cílem je v letošní sezoně vyhrát Stanley Cup. Hráče jako je on by chtěl mít v týmu každý trenér. Hertl se z vyloženě ofenzivního hráče změnil v komplexního útočníka. Jeho úkolem u Sharks nebude jen dávat góly v přesilovkách, ale také bránit nejlepší lajny soupeře i oslabení. Pokud se mu budou vyhýbat zranění, v zápasech prakticky nesleze z ledu.

Další Češi na soupiskách týmů NHL:

Michal Neuvirth, Radko Gudas (Philadelphia), Dmitrij Jaškin, Jakub Vrána, Michal Kempný (Washington), Vladimír Sobotka (Buffalo), Michael Frolík, David Rittich (Calgary), Andrej Šustr (Anaheim), David Krejčí (Boston), David Kämpf, Jan Rutta (Chicago), Lukáš Sedlák (Columbus), Martin Hanzal, Radek Faksa, Roman Polák (Dallas), Libor Šulák, Martin Frk (Detroit), Tomáš Plekanec (Montreal), Pavel Zacha (New Jersey), Jakub Jeřábek (St. Louis), Ondřej Palát (Tampa Bay), Tomáš Nosek (Las Vegas).

Reklama

Doporučované