Hlavní obsah

Co zachránilo křeslo ministra Mládka? Blížící se volby i Babišovy útoky

 

Reklama

Ministr průmyslu a obchodu nabídl ráno svoji rezignaci, premiér ji ale odmítl.

Článek

Mantru o svém konci přitom Mládek opakoval několikrát a v sociální demokracii už se skloňovalo jméno jeho nástupce - tajemníka pro evropské záležitosti a digitální agendu Tomáše Prouzy.

Vedení strany o Prouzovi uvažuje jako o lídrovi pražské kandidátky pro příští parlamentní volby. Veřejnosti méně známý ekonom by potřeboval viditelnou funkci, ve které by se představil voličům.

Co tedy nakonec Mládka udrželo v ministerském křesle? Roli sehrály tři věci, popsaly pro Seznam zdroje uvnitř sociální demokracie.

Na výměnu už je pozdě

Sociální demokraté nechtějí podle svých slov “přepřahat koně” pouhý rok před parlamentními volbami. “Na těch několik měsíců už to nemá smysl. Někdo by tam přišel a než by se rozkoukal, byly by prázdniny před volbami,” vysvětluje zdroj z ČSSD.

Část straníků sice Sobotku přemlouvá, aby ukázal sílu a nějakého ministra vyměnil. Další ale spoléhají spíš na to, že zatímco Babišovi se ve vládě personálně nedaří a musel své ministry několikrát vystřídat, sociální demokraté jsou “zárukou stability”.

Pod Mládkem se tak paradoxně více houpala židle loni na podzim, ačkoli v té době žádné podobné ultimátum nezaznělo. Premiér mu tehdy opakovaně vyčítal, že je mediálně slabý a příliš se soustředí na těžký průmysl a zapomíná na moderní agendu. Na jaře pak právě tuto agendu svěřil třičtyřicetiletému Prouzovi.

Záchrana od Babiše

Mládkovi pomohlo také to, že si ho šéf hnutí ANO a největší soupeř sociálních demokratů Andrej Babiš v poslední době vybral vedle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka jako nejčastější cíl své kritiky. Na sociálních sítích ho například označil za politického parazita.

“Čím víc po někom Babiš jde, tím spíš se za něj straníci postaví,” dodává další stranický zdroj. ČSSD nechce vypadat slabá - pokud Babiš požaduje něčí odvolání, sociální demokraté mu nechtějí vyhovět už z principu.

Opatrně v jižních Čechách

Posledním důvodem, proč Mládek na ministerstvu zůstává, je fakt, že pochází z jižních Čech. Tedy z regionu, kde si to Bohuslav Sobotka nechce rozházet. Jde o jeden ze dvou krajů, kde ČSSD dokázala vyhrát v krajských volbách. A tamní hejtman Jiří Zimola momentálně patří ve straně k Sobotkovým nejvlivnějším kritikům.

Reklama

Doporučované