Hlavní obsah

Mladému aktivistovi hrozí v Saúdské Arábii trest smrti. Za protest, který svolal v deseti letech

Mladý aktivista čelí obviněním, za která mu hrozí až trest smrti.Video: Petr Juna

 

Reklama

Jednomu z nejmladších politických vězňů na světě hrozí trest smrti. Podle informací CNN čelí Murtadža Qureiris obviněním, za která může být dokonce posmrtně ukřižován nebo rozsekán.

Článek

Píše se rok 2011 a probíhá takzvané arabské jaro. Mezi země, ve kterých probíhají protesty za lepší životní podmínky a proti autoritářským režimům, patří i Saúdská Arábie. Právě v té svolává tehdy desetiletý Murtadža Qureiris protestní cyklojízdu, které se zúčastnilo dalších asi třicet dětí. Do megafonu tehdy křičel: „Lidé si přejí lidská práva.“ I za tuto akci je již téměř čtyři roky ve vězení a hrozí mu nejvyšší možný trest – poprava s následným ukřižováním nebo rozsekáním.

Protivládní pohnutky u Murtadži nejsou velkým překvapením. Se svým bratrem Alim údajně dojeli před policejní stanici, na kterou měl vzápětí jeho starší sourozenec hodit molotovův koktejl. Když bylo Murtadžovi 11, zemřel Ali při potlačení demonstrací, které vláda tehdy označila za „násilné“. Pohřeb Aliho se pak stal malým protirežimním protestem. Mezi lidi vykřikující hesla patřil i Murtadža.

Když pak v roce 2014 rodina cestovala do Bahrajnu, byl Murtadža zatčen a převezen do vazby. V té je již čtyři roky a podle informací CNN se všechny body své obžaloby a možný trest smrti dozvěděl nekolik měsíců před svými osmnáctými narozeninami.

Na samotce pak strávil mladý aktivista přinejmenším rok a čtvrt. Obžaloba spoléhá zejména na Murtadžovo přiznání, ten však tvrdí, že se přiznal pod nátlakem. Ve vězení jsou v současné době i Murtadžův otec a druhý bratr, oba dva za „napomáhání terorostickým skupinám“.

V Saúdské Arábii není povoleno protestovat proti královské rodině ani vládě. Úřady navíc při vymáhání tohoto práva často postupují více než důrazně, v dubnu například popravily 37 mužů, jeden z nich byl dokonce posmrtně ukřižován.

CNN však také cituje Mohammada Damana, saúdskoarabského aktivistu žijícího ve Velké Británii. Ten se účastnil několika stejných protestů jako Murtadža a podle něj byly protesty pokojné. Saúdská Arábie se k věci odmítla vyjádřit. Pokud by soud skutečně Qureirise k smrti odsoudil, musí trest schválit král Salmán nebo korunní princ Muhammad.

Reklama

Doporučované