Hlavní obsah

Mládež na party, to jsou noví lyžaři v Alpách

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Taneční party na Jadranu, snímek z roku 2012.

Reklama

Článek

Jak se v boji s koronavirem mění obraz nepřítele. 

Kdo sledoval v posledních dnech tiskové konference, nemohl to přeslechnout. Aktuálním nepřítelem, který může za šíření koronaviru a s tím spojené nesnáze, jsou mladí lidé, kteří se chodí bavit.

Pražská krajská hygienička Zdeňka Jágrová o nich veřejně mluví jako o „skupině, která nám dělá problémy“. To když je řeč o nákaze v baru Techtle Mechtle.

Vládní epidemiolog Rastislav Maďar zase informoval o taneční party na chorvatském ostrově, odkud si Češi přivezli koronavirus. A bez servítků o nich napsal, že „paří bez ohledu na zdravý rozum“.

Pomiňme teď roztomilý detail, že svůj poněkud arogantní příspěvek napsal z dovolené v Chorvatsku a že Chorvati v dané „party“ oblasti evidují přesně nula případů.

Na začátku epidemie jsme nenáviděli lyžaře, co vyjeli do Alp. Pak byli veřejnými nepřáteli Pražané, co se odvážili na své venkovské chalupy. Potom se zástupci státu svezli po hornících, kteří prý šíří koronavirus tím, že chodí po práci na pivo. Teď lamentujeme: To máme mládež!

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Problém je, že když jako stát považujete za bezpečné otevřít restaurace, lidé tam budou chodit pít pivo. Když necháte otevřené noční kluby, lidé tam budou tančit, pít, zpívat a vůbec provádět všechny ty nebezpečné činnosti, před kterými neustále varujete. A to bohužel i lidé nakažení, protože jak sami hygienici s oblibou zdůrazňují, značná část nemocných nemá žádné příznaky.

Ano, počet nakažených mezi mladými stoupl a mezi ohniska patří i party. Ano, půjčovat si vzájemně brčko není úplně ten nejchytřejší nápad. Úřady by určitě měly apelovat na opatrnost a dodržování opatření.

Nemělo by se to ale dít způsobem, kdy před celým národem ukazujete na nějakou skupinu lidí prstem. Navíc za něco, co jste jim sami povolili.

Kam to může vést, ukazuje zkušenost dívky, která nejspíš stojí za nákazou v Techtle Mechtle. Na sociálních sítích se o sobě dozvěděla, že je prostitutka, která šla do klubu přes pozitivní test, a že by zasloužila pobodat.

Představitelé státu by měli vážit slova. Epidemiologická situace se postupně zhoršuje a část lidí hledá někoho, na kom si vybít strach a zlost. Možná je ale pro někoho příhodnější, když dav nadává na nezodpovědnou mládež než na stát, který podle všeho nezvládá chytrou karanténu.

Reklama

Související témata:

Doporučované