Hlavní obsah

Mladí Češi investují stejně jako rodiče. Chybí jim finanční gramotnost

Rozhovor s Janem Hlavsou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak jsou na tom mladí Češi s finanční gramotností a investováním? I když by se mohlo zdát, že odpověď na tuto otázku je zřejmá, mnozí možná budou překvapeni.

Článek

Generace Čechů pod 40 let neinvestuje častěji než jejich rodiče – v drtivé většině využívají především spořicí účty a stavební spoření. Zároveň přiznávají, že by mohli investovat lepším způsobem. To vše vyplývá z průzkumu společnosti Perfect Crowd, který si nechal vypracovat start-up Fondee.

Pro rady mladí podle Fondee chodí nejčastěji k bankám a bankovním poradcům. A přiznávají nedůslednost. Až 85 procent respondentů uvedlo, že by mohlo každý měsíc ušetřit víc peněz.

Necelé dvě třetiny z tisícovky respondentů sice investují pravidelně, průzkum ale odhalil, že ani třicet let po revoluci se mladí Češi nenaučili investovat tak, jako jsou zvyklí třeba ve Spojených státech.

„Například ve Spojených státech do akcií investuje přes 55 procent dospělé populace, zatímco u nás stále převládají spořicí účty nebo stavební spoření. O to více jsme přesvědčeni, že zde existuje půda pro zlepšení – a že jsme s Fondee přišli na trh právě včas, abychom zvýšili povědomí o možnostech zhodnocování peněz efektivnějším způsobem,“ říká majitel Fondee Jan Hlavsa.

„Myslíme si, že na vině je vzdělání. Populace podle nás ještě nemá dostatečnou finanční gramotnost v kombinaci s nedostatkem vhodných produktů na domácím trhu,“ tvrdí Hlavsa. „Finanční gramotnost by rozhodně měla být součástí středoškolského vzdělávacího systému,“ upozorňuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované