Hlavní obsah

Mladí Češi vymysleli, jak udělat cukrovku snesitelnější pro děti a bezpečnější pro jejich rodiče

Čeští studenti vymysleli, jak udělat cukrovku snesitelnější pro děti.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Trojice studentů přišla s chytrým řešením, jak měřit hladiny cukru v krvi. Pomůže dětem s diabetem i jejich rodičům.

Článek

Ten proces opakují diabetici šestkrát až desetkrát denně. Aby znali hladinu cukru v krvi, musí si propíchnout kůži na prstu, vymáčknout z něj kapku krve a tu umístit na pásek měřicího přístroje.

Vzhled glukometru se ovšem za posledních 20 let prakticky nezměnil, což je klíčové zvlášť u dětí, které pak čelí dotazům spolužáků, proč mají tak zastaralé zařízení. Situace může dojít až tak daleko, že si kvůli tomu dítě cukr neměří.

Moderně a chytře

Trojice studentů Fakulty elektrotechnické ČVUT proto přišla s chytrým řešením, které odpovídá 21. století.

Jejich glukometr má velikost kreditní karty a spolupracuje s chytrým telefonem. V něm se zobrazují výsledky měření. Telefon zároveň každé měření zaznamená do kalendáře, aby i rodiče měli přehled o průběhu léčby. A pomáhá jim i jinak.

Pokud by třeba došlo k situaci, kdy si dítě změří hyperglykemii nebo hypoglykemii, okamžitě je varuje zprávou a sdělí jim i polohu, kde se jejich potomek nachází.

Na to, jak moderní glukometr vypadá a funguje, se podívejte v rozhovoru s týmem mladých Čechů, kteří si říkají X.GLU, ve videu nad článkem.

Krůček od úspěchu

Trojice studentů svým nápadem i jeho zpracováním zaujala porotu mezinárodní soutěže Imagine Cup a dostala se až do jejího finále. Porazila tak 50 studentských týmů z celého světa a má proti sobě poslední tři soupeře.

Jak to na Imagine Cupu v americkém Redmondu vypadá a co vzkázal účastníkům soutěže šéf Microsoftu Satya Nadella, jsme vám na Seznam Zprávách přiblížili už v úterý:

Reportáž ze sídla Microsoftu: Česká trojice studentů zaujala se svým nápadem, už teď slaví úspěch a může být lépe.Video: Pavel Cyprich

Reklama

Doporučované