Hlavní obsah

Mladí Japonci nevědí, jak si pořídit děti. Země proto vymírá

Foto: Shutterstock.com

Porodnost v zemi vycházejícího slunce dlouhodobě nedosahuje úrovně nutné pro udržení populace.

Reklama

Japonská demografická krize se neustále zhoršuje. V zemi se narodilo nejméně dětí za více než sto let.

Článek

Odhadovaný počet dětí, které se v zemi v roce 2019 narodily, klesl na 864 000, což je nejméně od roku 1899, kdy se tyto záznamy začaly pořizovat. Počet novorozenců se snížil o zhruba 54 000 v porovnání s rokem 2018 a jejich počet zůstává už čtvrtý rok po sobě pod hranicí jednoho milionu. Vyplývá to z vládních statistik, o nichž informoval zpravodajský server CNN.

Počet úmrtí v roce 2019 také dosáhl poválečného rekordu 1,376 milionu, a populace se tak zmenšila o 512 000 lidí, což je dosud nejvyšší počet. Japonsko je „super-starý“ národ, což znamená, že více než 20 procent populace je starší 65 let. V roce 2018 měla země 124 milionů obyvatel, ale odborníci odhadují, že do roku 2065 klesne jejich počet na zhruba 88 milionů.

Porodnost v zemi vycházejícího slunce dlouhodobě nedosahuje úrovně nutné pro udržení populace. Z toho důvodu Japonsko výrazně stárne, stává se z něj gerontokracie, ve které vládnou starší ve prospěch starších, a ze statistického hlediska pozvolna vymírá.

Tomuto jevu napomáhá několik faktorů. Hlavní je ekonomický vývoj a přístup k sexualitě či životnímu stylu. Japonci, jak vyplývá ze sociologických údajů, nechtějí být rodiči zejména kvůli nedostatku peněz a pracovní zátěži. Ta ostatně může i za to, že nemají čas si hledat partnera. Mladí lidé naopak nevědí, jak se s opačným pohlavím sblížit. Dalším důvodem je to, že mnoho Japonců žije ve velkých městech, která nepovažují za vhodná pro výchovu dětí.

Japonské úřady proto plánují řadu opatření, která by tento stav mohla lehce proměnit. Patří mezi ně například reforma vzdělávacího systému, prostřednictvím níž by vláda chtěla nabídnout rodinám s dětmi více možností na bezplatnou péči ve školkách a jeslích. Dalším opatřením by měl být také apel na pracovní právo a poskytování lepších podmínek pro uživení rodiny.

Ačkoli se japonští politici snaží na problém upozorňovat, ne vždy je jejich přístup oceňovaný. Někteří z nich jsou za své výroky související s extrémně nízkou porodností kritizovaní. Své o tom ví třeba japonský ministr financí Taró Asó, který se nechal na začátku roku slyšet, že za stárnoucí populaci mohou bezdětné ženy. Už ale nesdělil, že ne každá bezdětná žena se k tomu svobodně rozhodla.

Kritiku si vysloužil také ministrův spolustraník Toshihiro Nikai, který bezdětné páry označil za mimořádně sobecké. Oba zmínění politici se pak za své výroky veřejně omluvili.

Reklama

Související témata:

Doporučované