Hlavní obsah

Mladí odsud neutíkají za lepším. Reportáž z místa, kde se život zlepšuje nejvíce v Česku

Místem, kde se za poslední rok nejlépe zlepšilo žití, je Přelouč. Z východočeského města neutíkají mladí lidé.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Odchod mladých lidí za lepším do velkých měst se odsud podařilo téměř zastavit. Přelouč je městem, odkud se mladí lidé nejméně stěhují. Drží je tam dobrá pracovní nabídka, sport i dostatečná občanská infrastruktura. Díky nim se v hodnocení kvality života mezi českými městy Přelouč zlepšila o rekordních 88 příček.

Článek

Skokanem roku v hodnocení kvality života ve 206 českých obcích se stala východočeská Přelouč. Devítitisícová obec nedaleko Pardubic si oproti loňsku polepšila o 88 příček, přeskočila na 61. pozici. „Napomohlo tomu zlepšení podmínek v oblasti stěhování mladých, hazardu a průměrné délky života,“ uvedli analytici společnosti Deloitte, která průzkum zpracovávala.

Jsou to právě stěhování mladých (od 20 do 34 let) a index přírůstku obyvatelstva, které Přelouč vyšvihly do té lepší poloviny v Česku. V obou indexech obec obsadila dokonce první místo za celou republiku.

Čím to tedy je, že se mladí nestěhují a naopak tam zakládají rodiny? „Asi se jim tady líbí,“ rozesměje se místostarosta Ivan Moravec (STAN). Ale hned zvážní. „Máme dobrou infrastrukturu, mateřské školky dostačují kapacitou, v pořádku máme i základní školství. Je tady nabídka supermarketů, kino a také dobré dopravní spojení do krajského města i Prahy,“ vyjmenovává klady města, v jehož vedení sedí už třináctým rokem.

Kvalitní infrastrukturu pak doplňuje asi nejdůležitější faktor: kvalitní pracovní trh. A ten Přelouč má daný už historicky. „Jsme průmyslové město a je tady obrovská přezaměstnanost. Myslím, že ta obrovská nabídka s naším hodnocením souvisí. Díky ní se sem snaží přestěhovat hodně lidí,“ vysvětluje místostarosta. V Přelouči totiž sídlí hned několik významných firem. Například firma Kiekert-CS tam vyrábí automobilové zámky, které dodává do celého světa, zaměstnává přes dva a půl tisíce lidí. Významnou pobočku tam má i průmyslový holding Czechoslovak Group. Firma SVOS zase v Přelouči buduje obrněná vozidla. Tyto tři velké firmy pak doplňuje řada dalších menších.

„S tím souvisí i problém naší obce, a to, že se sem snaží přestěhovat hodně lidí, ačkoliv tady začíná být problém s bydlením, protože nemáme dostatek volných ploch pro výstavbu,“ podotýká Moravec.

Centrum Přelouče nepatří k největším a milovníky památek by nejspíš také nezaujalo. Dominují mu dvě velké historické budovy – škola a bývalá záložna, která dnes slouží k pořádání kulturních akcí. Co však zaujme návštěvníka odjinud, je sportovní areál, který obec stále vylepšuje. Přelouč nedávno zrekonstruovala fotbalový stadion, na kterém se každoročně koná například celostátní žákovský turnaj v kopané.

„Máme tady i stadion na hokejbal, ragby, udělali jsme sportovní halu. Rádi bychom ještě vybudovali kluziště,“ vyjmenovává Moravec. Na přeloučském ragbyovém stadionu si před rokem zahráli i novozélandští ragbisté.

„Každý rok nám město přispívá možná největší částkou, kterou náš klub potřebuje k chodu. Protože jsme amatéři a nevybíráme moc velké příspěvky, tak se nám peníze od města určitě hodí. V areálu je vidět, že se postavily nové budovy, trávníky, okruhy, tribuny. Město sport podporuje,“ říká Jan Čížek, přeloučský ragbyový kapitán a trenér v jednom. Souhlasí, že i díky široké sportovní nabídce je Přelouč pro mladé lidi dobré místo k žití.

Obec zabodovala také v dobrém dopravním spojení, bylo to i díky tomu, že leží na hlavní trati mezi Prahou a Pardubicemi a řada rychlíků na tamním nádraží zastavuje. Velmi úspěšní byli i v dosahu lékáren či supermarketů. Naopak nejhorší skóre má Přelouč co do počtu ordinací dětských lékařů dostupných do 30 minut jízdy a také u indexu znečišťovatelů, tedy počtu firem, u kterých byl zaznamenám únik nebezpečných látek do životního prostředí v okolí do 30 kilometrů.

Reklama

Doporučované