Hlavní obsah

Mladí s vakcínou váhají. Výjimkou jsou dvacátníci

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Klíčové věkové skupiny se do vakcinace neženou. Dvacátníci se ale vymykají.

Reklama

Článek

Čím jsou lidé mladší, tím mají menší zájem o očkování, říká reportér Petr Švihel. Sociologické průzkumy porovnal s rozhovory s mladými Čechy v terénu. Jaké informace o vakcinaci jim chybí?

„Mladí se vakcinaci nebrání ani jim není lhostejná, naopak o ní kriticky přemýšlí. Ale mají často doplňující otázky, na které oficiální instituce nenabízí odpovědi,“ popisuje Švihel v podcastu Stopáž.

V českých městech se poslední týden potkával s mladými lidmi a ptal se jich, jestli se plánují nechat očkovat. Podle sociologických průzkumů platí trend, že čím jsou lidé mladší, tím spíš se k očkování registrovat nebudou. Necítí se tolik ohrožení, často jejich známí nebo oni sami nemoc prodělali s lehkým průběhem.

„Výjimkou jsou dvacátníci, kteří podle průzkumů trochu více inklinují k tomu, nechat se očkovat. Naopak u třicátníků a čtyřicátníků je zájem menší, přitom jde o nejpočetnější věkovou skupinu, bavíme se o 3,5 milionu lidí. Pokud tu zůstane tato věková skupina neproočkovaná, tak v ní virus může stále kolovat, mutovat a zpátky ‚přeskakovat‘ na očkované. Zároveň se neví, jaké dlouhodobé dopady může mít covid na člověka i v mladém věku,“ argumentuje Švihel, proč je očkování i nerizikových skupin zásadní.

Lidem ale často chybí informace, které se vztahují k jejich specifické zdravotní situaci nebo k benefitům vakcín.

„Jednomu z maturantů koluje v rodině dědičně lupénka a nikdo mu nebyl schopen odpovědět, jestli očkování nemoc nevyvolá. Dostatek informací, jak a kdy se mohou nechat očkovat, nemají ani kojící matky,“ říká reportér.

Na kterou skupinu český stát při očkování zapomněl? Jak se dá spočítat aktivní ochota se očkovat? A podle čeho si vybrat očkovací centrum? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované