Hlavní obsah

Pandemie zasáhla byznys s Airbnb. Byt měsíčně vydělá jen 13 místo 50 tisíc

Foto: Jakub Čaja, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pandemie srazila počet krátkodobě pronajímaných bytů v Praze o polovinu. O polovinu spadly i ceny. Jan Holinka a Sarah Salehová popisují, jak se celý byznys změnil. Jaké bude léto? Místo divoké mládeže se hlásí naočkovaní senioři.

Článek

Psal se rok 2013 a studenti Jan Holinka a Sarah Salehová hledali do svého bytu spolubydlícího. To se nedařilo, tak jeden pokoj zkusili nabídnout na krátkodobý pronájem. Začali k nim jezdit turisté z celého světa a mladý pár se pod značkou Saleh & Holinka pustil do podnikání v oblasti Airbnb.

Postupně začali nabízet byty rodiny, známých i sousedů a v roce 2019 už portfolio firmy tvořilo 30 jednotek. Mnohé z nich vlastní – na hypotéku.

Přišel březen roku 2020. „Hodně jsme se zaměřovali na turisty z Asie. Už v říjnu a listopadu však najednou přestávali jezdit a v lednu tu nebyli žádní. Sledovali jsme zprávy o koronaviru v Číně, který tehdy ještě Evropu vůbec nezajímal, a říkali jsme si, že to bude asi ten důvod,“ vzpomíná Salehová s tím, že když se pak v březnu zavřelo vše, přišlo jim během jediné noci 200 zrušených rezervací i ze zbytku světa.

Stojany na dezinfekci pro IKEM

Firma přišla o příjmy, se kterými počítala, ale náklady zůstaly. „Stále jsem věřil, že je to tak na měsíc, maximálně dva. Některé byty se nám podařilo dát na dlouhodobý pronájem, někteří pronajímatelé ukončili spolupráci a my jsme přemýšleli, co budeme dělat, abychom vydělali potřebné peníze. Sledovali jsme televizi a Sarah napadl stojan na dezinfekci,“ říká Jan Holinka s tím, že zavolal svému bývalému profesorovi, ten nakreslil návrh konstrukce, on následně obvolal všechny kovovýroby v Praze a u pana Beneše v Letňanech vyrobil první prototyp.

Jan Holinka a Sarah Salehová teď pražské byty určené pro Airbnb pronajímají dlouhodobým nájemcům.

„Byl to první stojan na dezinfekci v republice, ale vůbec jsem netušil, jak ho prodat. Byli jsme nenápadná firma z Prahy 1, nikdo o nás nevěděl. Nebyl čas na reklamu ani zakládání e-shopu, tak jsem to pojal hodně ‚devadesátkově‘. Obvolal jsem nákupčí všech firem a nemocnic, naložil stojan do kufru auta a všechny objel. Nakonec jsme jich prodali asi 300. Koupily je třeba i Motol nebo IKEM,“ dodává Holinka s tím, že z každého stojanu za zhruba čtyři a půl tisíce korun si firma nechávala třetinu ceny.

S létem pak přišlo uvolnění. Byznys Airbnb se však znovu už v plné šíři nerozjel, turisté ze zámoří chyběli úplně. „Před létem jsme si řekli, že budou asi jezdit lidé hlavně autem. Podařilo se nám pořídit k bytům parkovací oprávnění. I díky tomu jsme letní měsíce částečně obsadili,“ dodává Salehová s tím, že v září turisté opět zmizeli.

Místo 50 tisíc 13 tisíc

Situace má samozřejmě dopad i na ceny, které jsou úplně jinde než před koronavirem. Zatímco ještě v roce 2019 firmě, která sází na své výborné hodnocení na Airbnb, například byt 2+kk v Klimentské ulici v Praze měsíčně vynesl i 50 tisíc, teď je v něm nájemník za 13 500 korun měsíčně. Firma zrušila i omezení na minimální délky pobytu na dva dny. Ceny krátkodobých pronájmů spadly o polovinu. Hosté jsou teď hlavně z Česka – na služebních či zdravotních cestách.

Rezervací na léto je minimum. Jindy už touto dobou bylo plno. „Teď je trend rezervovat dovolenou jen den až dva dopředu. Je tak těžké s něčím počítat. Co ale vidíme, je zájem starších, už naočkovaných lidí z Německa a Anglie. Těm nevadí, že jsou bary zavřené, a píší nám, že do Prahy se už dlouho chtěli podívat,“ dodává Salehová s tím, že se výrazně změnily i požadavky, které dnes lidé vůči Airbnb vznášejí.

„Trendem je možnost zrušit bezplatně rezervaci ještě den před odjezdem. Dále pak čistota – na hodnocení čistoty teď koukají klienti jako první. Ubytování má být v centru, mít vlastní parkovací místo a vlastní kuchyň,“ dodává Salehová.

V jaké míře se v létě vrátí turisté, zatím netuší. A jasné není ani to, jak to bude s krátkodobými pronájmy v Česku. Ve Sněmovně jsou totiž dva návrhy na jejich regulaci.

Regulace krátkodobých pronájmů

Je jim vyčítán ušlý zisk státu v daňové oblasti, nežádoucí změny v sousedství bytu, jako jsou hluk a množství odpadu, a také omezená dostupnost bydlení. A k tomu také nerovné podmínky ve srovnání s hotely.

Jeden z návrhů vznikl v dílně sociální demokracie, chce omezit pronájem na třicet dní v roce. Obec, ale i společenství vlastníků jednotek by pak měly mít možnost podnikání se sdíleným ubytováním omezit či zakázat úplně.

Druhý návrh je od pražského zastupitelstva. Praha si také chce pronajímat byty od soukromých vlastníků, a tím trh Airbnb omezit. Nemovitosti by poskytla lidem v nouzi.

„My jsme určitě pro takovou regulaci, která narovná podmínky s hotely. Měl by se také omezit počet lidí na metr čtvereční, jak to platí třeba v Amsterdamu – tak, aby v garsonce nebydlelo osm lidí. Pokud by ale prošlo ubytování jen na 30 dní, je to konec. Pro nás by to ekonomicky nedávalo smysl,“ říká Salehová s tím, že v případě takové regulace odpadnou „srdcaři“ a firmy, ale ti, kdo chtějí, si cesty vždy najdou.

„V Německu zkusili něco podobného, ale lidé vyplňovali místo krátkodobého pobytu dlouhodobé smlouvy, které se po pobytu rušily. Nebo se pronajímatel s nájemníky nepotkal v bytě, ale předal jim klíče na nádraží,“ dodává Holinka s tím, že i sama Praha dnes turisty k návratu do normálu potřebuje.

Podle páru by regulace turistům způsobila problém sehnat kvalitní ubytování za příznivou cenu. „Airbnb konkuruje především tříhvězdičkovým hotelům, některé ale už úplně neodpovídají standardům roku 2021,“ dodává dvojice s tím, že by přehnaná regulace mohla vést k tomu, že se z Prahy stane „one day destination“.

Reklama

Doporučované